Ga direct naar inhoud
Nieuws

Haringvliet: Geef trekvissen de ruimte!

04 april 2018 | Femke Deelstra

2018 wordt een heuglijk jaar voor trekvissen. De Haringvlietsluizen gaan op een kier!

Haringvlietsluizen

Video Kiertje

Het Haringvliet staat in de aanloop naar en tijdens World Fish Migration Day op zaterdag 21 april in het teken van ruimte voor trekvissen, zoals de zalm, paling en de steur. Kijk voor meer informatie en een overzicht van alle activiteiten op https://www.haringvliet.nu/trekvis.Ook skileraar Der Rudi vraagt - van de Alpen tot de Noordzee - aandacht voor de noodzaak van rivieren zonder onneembare barrières, zoals stuwen, dammen en sluizen. Die zijn namelijk een bedreiging voor trekvissen, die migreren tussen zee en rivieren.

World Fish Migration Day

Op World Fish Migration Day (Wereld Trekvisdag) wordt wereldwijd aandacht gegeven aan de noodzaak van vrij stromende rivieren. Rivieren zonder onneembare barrières, zoals stuwen, dammen en sluizen. De Haringvlietsluizen zijn sinds gereedkomen in 1971 ook zo’n barrière.

Bezoek aan Haringvlietsluizen: vrijdag 20 april 2018

Neem een uniek kijkje IN de Haringvlietdam

Op vrijdag 20 april organiseert Rijkswaterstaat een open dag en kun je de Haringvlietsluizen bezoeken. Groepsgewijs kun je onder begeleiding zelfs in de Haringvlietdam een kijkje nemen en leren over de historie en belangrijke functie van het Haringvliet. 

Tentoonstelling ‘Swim, Fish, Swim!’

In de tentoonstelling ‘Swim, Fish, Swim!’ in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam gaan de Haringvlietsluizen op een kier en krijgen trekvissen weer de ruimte. De expositie toont de rijke dieren- en plantenwereld van het gebied en hun onderlinge relaties.

Kiertje?

Femke Deelstra