Ga direct naar inhoud
Nieuws

Column boswachters Chantal & Annette: wandelroutes op Tiengemeten!

28 april 2021 | Annette den Dulk

Annette den Dulk en Chantal van Burg zijn boswachters op Tiengemeten. In een maandelijkse duo-column voor Het Kompas schrijven we over ons werk op het eiland. Allebei vanuit ons eigen werkgebied: Annette vanuit het Bezoekerscentrum en gericht op de beleving van de natuur. Chantal vanuit de beheereenheid, gericht op het natuurbeheer. Ook delen we tips om zelf de natuur te gaan ontdekken. Deze keer: wandelroutes op Tiengemeten.

nieuwe wandelroutes tiengemeten

Chantal: “Dit is voor mij echt de mooiste tijd van het jaar. Het voorjaar. De natuur is druk met de voorbereiding op nieuw leven, maar ook wij willen steeds meer en vaker naar buiten.”

Annette: “Ja, helemaal mee eens. En ik wil ook het liefst al mijn werkdagen op het eiland zijn. Er is ondertussen ook zoveel gebeurd en het is zó leuk om daar onze bezoekers eindelijk over te kunnen vertellen en van te laten genieten.”

Chantal: “Jij doelt zeker op onze wandelroutes?”

Annette: “Precies! Dat is een mooi gezamenlijk project van ons, waar bezoekers vanaf dit seizoen inderdaad profijt van gaan hebben. Het is ook ontstaan vanuit de behoefte van bezoekers aan Tiengemeten. We hadden al drie verschillende routes en de wens was om dat uit te breiden.”

Chantal: “Dat klopt. Maar een nieuwe route in een natuurgebied aanleggen, heeft nog best wat voet in aarde. Op de eerste plaats moet het wel mogelijk zijn op de gewenste locatie om een route aan te bieden. Wij toetsen dit aan de recreatiezonering op het eiland: waar kun je mensen ontvangen en waar niet. Op sommige plekken wil je namelijk rust bewaren voor de natuur, zoals aan de zuidwestkant van het eiland. Vervolgens maken we het pad voor de route vrij van struiken en markeren we de route. En het moet natuurlijk overal bekend zijn: op de plattegrond in het Bezoekerscentrum, als downloadbare route op de website en in onze gratis route-app NatuurRoutes van Natuurmonumenten. Die laatste twee klinken simpel, maar is me toch een klus…”

Annette: “Gelukkig is je dat allemaal gelukt en zijn we nu zo ver dat het hoge woord eruit mag: WE HEBBEN TWEE NIEUWE WANDELROUTES!”

Chantal: “Haha, dit is het leukste deel van de nieuwe routes: dat we het eindelijk kunnen vertellen én dat bezoekers deze ook kunnen gaan ontdekken op het eiland!”

Annette: “Samen die paaltjes slaan, zodat de collega’s weten waar de routebordjes moeten komen vond ik ook tof, hoor! Dan wordt datgene waar je zo lang aan gewerkt hebt, eindelijk gerealiseerd…”

Chantal: “Ehh … dus vertellen we nu ook welke routes het zijn?”

Annette: “Natuurlijk! Waar onze bezoekers vaak verbaasd over zijn, is dat ze op Tiengemeten overal van de paden af mogen. Behalve natuurlijk als ergens staat dat je er niet in mag. Struinen noemen we dat. We hadden al een struinroute naar de rietheuvel helemaal in het westen: voor de wandelaar die van een stevige wandeling houdt. Voor de gemiddelde wandelaar was er nog niet zo’n echte struinervaring. Die is er nu wel met de blauwborstroute! Deze route voert je langs moeras, ruigte en de oevers van het eiland. Droge voeten zijn in de wintermaanden geen garantie. De route geeft een korte wildernisbeleving en dat vlakbij het Bezoekerscentrum! Ook voor kinderen is dit een ideale route én gegarandeerd een spannend avontuur. Ga op zoek naar de blauwborst en laat je verrassen door de dieren en de sporen die je onderweg tegen komt!”

Chantal: “Daarnaast was het de wens om de Karantijn, de folly die je herinnert aan de bijzondere maritieme geschiedenis van Tiengemeten, ook beter bereikbaar te maken. Met de Tien-Gemetroute is die wens in vervulling gegaan. Deze route gaat door het oudste deel van Tiengemeten: daar waar het eiland 300 jaar geleden is begonnen en waar je met deze route ook meer over te weten komt.”

Annette: “Deze route had wat meer voet in aarde, toch?”

Chantal: “Dat klopt. Voor deze route hebben we op verschillende plekken vlonders aangelegd én een trap achter de Karantijn laten plaatsen. Want zo’n route moet natuurlijk wel veilig zijn.”

Annette: “En nu is het wachten op de bezoekers die er ook echt van kunnen gaan genieten! Het eiland is nog steeds maar beperkt toegankelijk en het Bezoekerscentrum is nog gesloten tot 11 mei. Ik kan niet wachten op reacties van bezoekers op de nieuwe routes!”

***

Op deze pagina vind je alle wandelroutes op Tiengemeten.

Annette den Dulk
Annette den Dulk