Ga direct naar inhoud
Nieuws

Speciale dag voor kinderen met een handicap in Speelnatuur op Tiengemeten!

21 september 2020 | Annette den Dulk

Zaterdag 26 september is voor ons een speciale dag: Speelnatuur krijgt een speciale moddertafel, zodat ook vanuit een rolstoel lekker met modder gespeeld kan worden. Net als alle kinderen spelen ook deze kinderen graag met zand en water! Deze speciale moddertafel gaan we natuurlijk op een feestelijke en originele manier in gebruik nemen. Daarvoor hebben we de wethouder van de gemeente Hoeksche Waard bereid gevonden. ’s Middags vindt het SamenSpeelSpel plaats: een spel waarbij kinderen met en zonder handicap samen de uitdaging aangaan met verschillende opdrachten.

moddertafel op Tiengemeten

Moddertafel

Tiengemeten is ooit ontstaan als een slikkige zandplaat. Modder dus. Speelnatuur op het eiland bestaat ook vooral uit modder. Marieke Veldkamp, coördinator Speelnatuur: “Wij willen graag dat alle kinderen in Speelnatuur met modder kunnen spelen. Voor kinderen in een rolstoel is dat een hele onderneming en daarom ontstond het idee om op zoek te gaan naar een manier om dat te faciliteren. We werken samen met Hoeksche Waardse Uitdaging en daar plaatste ik mijn wens. Hierop reageerde Martijn Trouwborst van Hoeksche Hout enthousiast. Met lokaal gekapt hout maakte hij een moddertafel waaraan een kind vanuit de rolstoel heerlijk kan aanmodderen. De tafel past qua ontwerp met een grote eikenboom ook nog eens perfect in onze Speelnatuur!”

OERRR SamenSpeelSpel

Samen spelen en de natuur ontdekken is voor kinderen met een beperking niet zo vanzelfsprekend. Vorig jaar is dit spel bedacht in samenwerking met de Speeltuinbende. Het bleek een schot in de roos! Dit jaar organiseren we het SamenSpeelSpel ook op Tiengemeten. Onze Speelnatuur leent zich hier namelijk perfect voor. Kinderen met en zonder handicap spelen onder begeleiding van een boswachter. In verschillende opdrachten ervaren ze hoe het is om niet te kunnen zien of horen. Wat kun je met je andere zintuigen? En hoe kun je toch met water spelen, hutten bouwen en over hobbelige paden sjezen als je in een rolstoel zit? De kinderen gaan met elkaar de uitdaging aan en worden zo echte samenspeelkampioenen! Ook ontdekken ze dat iedereen kan spelen in de natuur. Schrijf je snel in, want in verband met de corona-maatregelen is het aantal plekken beperkt.

Speelnatuur voor iedereen

In Speelnatuur op Tiengemeten kan ieder kind zich uit kan leven op het 4,5 hectare ruig speelterrein! Ook kinderen met een beperking kunnen hier samen met hun vriendjes en vriendinnetjes met water en modder spelen en avonturen beleven. Er zijn halfverharde paden en alle zintuigen worden aangesproken, met geuren, voelen en geluiden. Een speciale rolstoel voor dit terrein is eventueel beschikbaar. En er staat een picknicktafel waar je ook met een rolstoel aan kunt zitten. De Speeltuinbende heeft deze Speelnatuur getest en goed bevonden. Op deze plattegrond van Speelnatuur op Tiengemeten vind je alle voorzieningen.

Annette den Dulk
Annette den Dulk