Ga direct naar inhoud
Nieuws

Wat kun je met kinderen doen op Tiengemeten?

13 juli 2021 | Annette den Dulk

De zomervakantie staat voor de deur! Op natuureiland Tiengemeten is er van alles te doen voor kinderen in de basisschoolleeftijd: een dagje Speelnatuur, een speurtocht, geocachen en nóg veel meer. Op Tiengemeten beleef je jouw avontuur middenin de natuur!

kinderen op tiengemeten

Speurtochten van OERRR

Op Tiengemeten zijn drie verschillende speurtochten te doen: de Boswachter Bootcamp, waarbij de kinderen op een actieve manier in de natuur bezig zijn. De Spannende Ontdekkingstocht, een meer educatieve speurtocht met leerzame opdrachten. En sinds kort is er ook de BZZZ Speurtocht: een speurtocht om de wondere wereld van insecten en kriebelbeestjes te ontdekken. Voor alle speurtochten kun je een speciale speurtas halen in het Bezoekerscentrum op Tiengemeten.

Wandelen of fietsen

Speciaal voor jongere kinderen hebben we afgelopen winter de Blauwborstroute aangelegd. Dit is een wandeling van ongeveer 1,5 km waarbij je van de paden af mag: struinen en zelf je weg zoeken door de natuur. Daarnaast is ook de Beverroute een leuke wandeling om te doen. Dit is een wandelroute van 4,5 km. Als je op de routelinkjes klikt of de route op zoekt in de app NatuurRoutes, krijg je interessante tips van onze boswachters. Ook liggen op Tiengemeten meerdere geocaches (digitale schatten) verstopt. De ene geocache is uitdagender verstopt dan de andere. Voor elk wat wil(d)s. Het is ook mogelijk om in het Bezoekerscentrum op het eiland een (kinder)fiets of tandem te huren. Zo is samen het eiland in één dag te ontdekken. Er zijn zelfs een paar tandems met een plek voor een volwassene en een plek voor een kind.

Museum van OERRR

Het Museum van OERRR is nieuw op Tiengemeten en heeft een eigen directeur: Inge. Zondag 11 juli heeft ze de symbolische sleutel van het museum in ontvangst genomen. Inge is al jaren vrijwilligster op Tiengemeten en één van de regelmatige gastvrouwen in Speelnatuur. In de rol van directeur is zij verantwoordelijk voor alle gevonden natuurschatten en kleurplaten in het museum. Het museum is toegankelijk via Speelnatuur, maar ook schatten die buiten de natuurspeeltuin gevonden worden, zijn welkom in het museum. Je mag ze ook alleen komen bewonderen of je eigen tekening op komen hangen. De ruimte waarin het museum is gevestigd is afgelopen winter helemaal opgeknapt door vrijwilliger Cees. Uren is hij in de weer geweest met de verfkwast om het museum te verfraaien met muurschilderingen.

Activiteit met de boswachter

De hele zomerperiode organiseren we op het eiland excursies en activiteiten. Een aantal daarvan is zeker geschikt om met kinderen te ondernemen, zoals de Mini Expeditie of een Huifkartocht. Op zondag 15 augustus is er speciale, doorlopende activiteit voor kinderen: Maak een huisje voor de dieren.  

Speelnatuur van OERRR

Vanaf 17 juli is Speelnatuur van OERRR op Tiengemeten – de grootste Speelnatuur van Natuurmonumenten -  weer geopend op dinsdag t/m zondag tussen 10.15-16.45 uur. Verspreid over dit negen voetbalvelden grote natuurterrein vermaken kinderen zich een hele dag: hutten en vlotten bouwen, bomen klimmen, lekker spelen met zand en water, glijden van de modderglijbaan, bloemen plukken en nog veel meer. Voor de kleintjes is er een veilig Ukkie-eiland. Er zijn prima voorzieningen zoals toiletten, douches, kleedhokjes en drinkwaterkranen. Ook is er een schuilplaats. Het terrein is ook geschikt voor kinderen met een beperking. Neem schone kleren en een handdoek mee naar het eiland.

OERRR

Alle activiteiten op Tiengemeten vallen onder het OERRR-programma: het jeugdprogramma van Natuurmonumenten dat alle kinderen van 0 tot 12 jaar de natuur laat ontdekken. Met OERRR beleef je avonturen die je nooit meer vergeet en ontdek je hoe je de natuur en de dieren kunt helpen. Nog geen kind van OERRR? Meld je dan snel aan!

Annette den Dulk
Annette den Dulk