Ga direct naar inhoud
Nieuws

Niet alleen vogels tijdens de maandelijkse vogeltelling juni

01 juli 2021 | Chantal van Burg

Vorige week was vrijwilliger en vogelaar Rob Burgmans weer op het eiland te vinden voor zijn maandelijkse vogeltelling. Dit keer kon hij bezoekers wijzen op een beverburcht, waar ze net voorbij liepen en ze vervolgens ook nog een bever voorbij zagen zwemmen. Een mooi moment!

Bruine kiekendief

Rob zijn aanwezigheid blijft niet onopgemerkt op Tiengemeten. “Bezoekers vragen aan mij wat ik aan het doen ben. Als ik dan vertel dat ik alle vogels die ik hoor en zie aan het tellen ben, gaat dit vaak boven hun begrip van vogels tellen. Ik doe dit ook niet alleen, dat is niet te doen. Deze telling kwam uit op 3.599 vogels verdeeld over 71 soorten. Dat is nogal een aantal voor 1 teller.”

Tijdens deze telling zag Rob in de plasjes in het zuidwesten van het eiland weer eens een ouderwets beeld: steltlopers, zelfs al twee groenpootruiters, bontbekplevier en tureluurs. In de Oude Polder waren de kleine mantelmeeuwen nog steeds aanwezig om de jonge kieviten en scholeksters op te eten. In de Griendweipolder zag Rob één halfwas scholekster. Ook zag hij veel bruine kiekendieven, tien stuks.

Op het eiland is ook geboortenieuws te melden van drie jonge torenvalken. Deze zijn geboren in een nestkast en verblijven hier nog een tijdje. Via onderstaand filmpje zie je dat moeder torenvalk de jongen komt voeden.

Torenvalk voedt jongen op Tiengemeten

Chantal van Burg
Chantal van Burg

Boswachter Communicatie en beleven