Ga direct naar inhoud
Nieuws

Nieuw boek Jelle Reumer: ‘Natuur als misverstand’

04 oktober 2017 | Natuurmonumenten

Precies tweehonderd jaar geleden werd Thoreau geboren, de aanleiding voor het 'nieuwe boek 'Natuur als misverstand' van bioloog en schrijver Jelle Reumer.

Nieuw boek Jelle Reumer: ‘Natuur als misverstand’

Het boek is een eerbetoon aan de Amerikaanse natuurdenker Henry David Thoreau. Het is op 4 oktober 2017 gepresenteerd door de schrijver samen met Natuurmonumenten in het bezoekerscentrum Naardermeer.

Writer-in-Nature

Het boek werd samengesteld door Reumer tijdens zijn verblijf op natuureiland Tiengemeten als Writer-in-Nature. Het verschijnt bij de Historische Uitgeverij. ‘Natuur als misverstand’ is een eerbetoon aan de Amerikaanse romantische natuurdenker Henry David Thoreau. Thoreau stond aan de wieg van de wereldwijde strijd om behoud van het ecologisch erfgoed en inspireerde op zijn beurt weer Jac. P. Thijsse die in 1905 Natuurmonumenten oprichtte.

Filosoferen over natuurbescherming

De vorm is een bundel essays waarin naast aandacht voor Thoreau, verder wordt gefilosofeerd over het begrip natuur. Wat is natuur? Waarom is natuurbescherming belangrijk? Wat doet natuur met mensen? Johan van de Gronden (oud-directeur WNF Nederland en auteur van ‘Wijsgeer in het wild’), Norbert Peeters (filosoof en auteur van ‘Botanische revolutie’) en Leen Dresen (cultuurhistorica en Thijsse-kenner) leverden een bijdrage. Tijdens de boekpresentatie spraken Johan van de Gronden, Leen Dresen en professor Frank Berendse (hoogleraar natuurbeheer en auteur van onder meer ‘Wilde apen’).

Historische Uitgeverij Groningen

ISBN 9789065540249

Natuurmonumenten