Ga direct naar inhoud
Nieuws

Spindotterbloem op Tiengemeten

06 april 2022 | Otto de Kat

We staan op de pont, Jan Willem en ik staren over het water en ineens valt ons oog op een grote gele bloem omringt door groene bladeren.

spindotter

We staan op de pont, Jan Willem en ik staren over het water en ineens valt ons oog op een grote gele bloem omringt door groene bladeren. Nadat de pont afmeert lopen we er direct naar toe. We kijken elkaar aan; “Is het ‘m echt?” Voor de zekerheid sturen we een foto naar onze collega Gerwin. We krijgen snel een appje terug; “JA, dat is ‘m!” De spindotterbloem op Tiengemeten!

Een prachtige zeldzame plant. Op Tiengemeten is de spindotterbloem te vinden aan de waterkant van het Haringvliet; Langs de blauwborstwandelroute.

In Nederland is deze plant zeldzaam en alleen te vinden in zoetwater, getijde gebieden, zoals Oude maas, de Biesbosch en dus het Haringvliet. Echte Deltanatuur dus!

Deze plant is gespecialiseerd in zich te verspreiden via het water. Bij de bladeren groeien namelijk nieuwe blaadjes met wortels. Als de plant sterft drijven deze nieuwe blaadjes met wortels met het water naar nieuwe gebieden waar ze zich weer opnieuw kunnen vestigen.

Spindotterbloem;

Familie van de gewone dotterbloem

Bloeitijd: april – mei

Otto de Kat
Otto de Kat