Ga direct naar inhoud
Nieuws

Vogels op Tienegemeten

18 mei 2022 | Otto de Kat

Wat is Tiengemeten toch een bijzondere plek, het is zeker in het broedseizoen een waar vogel Eldorado. Tino, één van onze gepassioneerde vogelgidsen op het eiland verteld over weer een prachtige vogelexcursie!

Roerdomp

Een dagje Tiengemeten begint al met voorpret over de overtocht. Ik zie de vrolijke en nieuwsgierige blikken al voor mij, als wij straks het haventje van Nieuwendijk uitvaren. En ik hoor sommige van de deelnemers zeggen dat zij het eilandgevoel krijgen. Even weg van de hectiek van het vasteland. En niets is minder waar. Het eiland is dusdanig groot, dat bezoekers elkaar nauwelijks in de weg lopen.

Aan de overkant, na mijn inleidende praatje worden wij direct getrakteerd op de balts van een rietzanger. Zijn zang en gedrag, (het klimmen in een rietstengel, het opvliegen om tenslotte dwarrelend weer te landen in het riet) maken grote indruk en minutenlang blijven wij staan. Verderop verschijnt de kneu. Van veraf lijkt het een klein bruin alledaags vogeltje. Dat is echter schijn. Van dichtbij en door de zon beschenen lichten zijn roze borst en petje fel op en is hij bijzonder. Heel even laat hij ook zijn vrolijk kwetterende zang horen. De ooo’s en aaa’s zijn niet van de lucht.

Er zijn ook momenten van stilte. Dan stopt het praten en is alleen de wind, het ruisen van het riet en het gesnater van een eend ver weg te horen. En dat is nu juist de charme van een wandeling door de natuur. Als we weg lijken te dromen, vliegt er vanuit het moeras een roerdomp op. Lang kunnen wij hem volgen, dan verdwijnt hij verderop in het riet. Zelfs voor ervaren vogelaars is dit een bijzondere waarneming.

Aan het einde van de excursie, als de lijstjes met vele nieuwe vogelsoorten zijn aangevuld, vertel ik over de geschiedenis van het eiland en geef ik tips over plekjes waar de deelnemers nog naar toe kunnen wandelen; wie weet laat de zeearend zich nog zien. Je raakt immers niet uitgekeken op het mooie eiland!

Otto de Kat
Otto de Kat