Ga direct naar inhoud
Nieuws

Vogeltelling november 2023

29 november 2023 | Kimberly van Dongen

Gebiedskenner en vogelaar Rob Burgmans heeft in een regenachtige periode toch nog een dagje regen vrij gevonden voor de vogeltelling op Tiengemeten.

Baardmannetje

In een periode met veel regen is het vogelteller en gebiedskenner Rob Burgmans gelukt om op een regen vrije dag naar Tiengemeten te komen. Iets later dan gewild om de spreeuwen weg te zien vliegen zijn er toch nog 1000 stuks geteld. Opvallend waren de 8 waterrallen die voortdurend aan het roepen waren.

Naast de 12 exemplaren van de bruine kiekendief zijn ook het mannetje en vrouwtje van de blauwe kiekendief weer terug op het eiland. In de categorie roofvogels zijn er torenvalken, buizerds,  sperwers en drie haviken geteld. En toch wel met als hoogtepunt 5 zeearenden waarvan 2 adulte en 3 juvenielen.

De watervogels gaan steeds meer toenemen en zien we op het eiland veel krakeenden, smienten en wilde eenden. Ook de wintertaling populatie neemt geleidelijk aan toe. Andere leuke waarneming waren deze dag de nonnetjes en een krooneend. De ganzen waren er niet veel deze dag.

Waar de vorige telling geen enkele merel werd geteld waren er nu 39 aanwezig. En wat te denken van kramsvogel, de koperwiek en de zanglijster die mee zijn geteld.

Maar, zo zegt Rob, voor mij was de waarneming van 8 baardmannetjes op nog geen 5 meter afstand de waarneming van de dag.

Het totale aantal vogels geteld is 11388 verdeeld over 73 soorten.

 

 

Kimberly van Dongen
Kimberly van Dongen