Ga direct naar inhoud
Nieuws

Vogeltelling op Tiengemeten – oktober 2020

11 november 2020 | Annette den Dulk

Maandelijks brengt vrijwilliger en vogelexpert Rob Burgmans de vogels in beeld op Tiengemeten. Eind oktober leverde deze telling ook weer mooie resultaten op: de herfsttrek van de vogels is op dit moment in volle gang! Op het eiland verbleven op de teldag maar liefst 8817 vogels, verdeeld over 60 verschillende soorten.

wintertaling

Een greep uit het verslag van Rob: “Het begint er weer op te lijken! De aantallen eenden nemen weer toe en de rui is bijna over waardoor het wat makkelijker wordt om de soorten uit elkaar te houden. Het aantal steltlopers blijft achter op het eiland en dat terwijl in de Leenheerenpolder, hemelsbreed zo dichtbij, redelijke aantallen vertoeven. Deze telling waren er redelijk wat buizerds op het eiland: 14 stuks. Twee juveniele zeearenden waren aan het jagen boven het kommoerras. Daarnaast zag ik twee blauwe kiekendieven en weer eens een slechtvalk. Ook opvallend waren de negen torenvalken.”

Grote gele M

Typisch voor deze tijd zijn wel de vele watervogels op het eiland (zoals de wintertaling en smienten) en trekvogels (zoals de koperwiek). Watervogels hoppen langs de hele Atlantische kust van Delta naar Delta. Het Waddengebied en de Zuidwestelijke Delta zijn daarom twee heel belangrijke tussenstations voor miljoenen vogels. Binnen de Zuidwestelijke Delta is Tiengemeten echt een eldorado waar rust en voedsel te vinden is. Vanuit de lucht is Tiengemeten voor hen net een grote gele M. Hier vinden ze insecten, waterplanten, plantenzaden, vis en waterdiertjes. Er is hier voldoende voedsel om op te vetten en rust om de batterij op te laden, voordat de vogels verder gaan met hun lange reis naar het warme zuiden.

Wintertaling

Een hele mooie soort die je nu dus veel ziet is de wintertaling: een heel klein prachtig eendje. De mannetjes hebben een kastagnebruine kop en een groene vlek rond het oog. Het is zo’n typische soort die je juist in de herfst op Tiengemeten tegenkomt. In grote groepen eten ze plantenzaden langs de droogvallende slikken op het eiland. Tijdens de vogeltelling telde Rob 1500 wintertalingen, 2800 smienten en 100 koperwieken.

In totaal zijn er 8817 vogels geteld, verdeeld over 60 soorten.

 

Vogeltrek in de herfst op Tiengemeten

Annette den Dulk
Annette den Dulk