Ga direct naar inhoud
Nieuws

Vogeltelling van vrijdag 16 december

23 december 2022 | Otto de Kat

Rob Burgmans heeft weer de maandelijkse vogeltelling gedaan op het prachtige natuureiland Tiengemeten. Hieronder het verslag van Rob.

Natuurmonumenten-Wiel-Arets-REGIO36041 (1)

Het was koud, flink koud en de plassen op het eiland waren dichtgevroren, gelukkig stond er geen wind en was het helder weer, dat scheelt een stuk.

 

Om iets mee te krijgen van de slaapplaatsen van de spreeuw en de bruine kiek besloot ik om maar gelijk naar de vlietberg te gaan omdat daar het eiland redelijk is te overzien.

Aangekomen gebeurde er natuurlijk niets dus, dat zul je altijd zien.  Wel konden we gelijk de Mariapolder tellen die was open omdat het onderhevig is aan eb en vloed. Bonte strandlopers , wulpen en veel grauwe ganzen totdat Janus riep het gaat gebeuren en dan in enkele minuten is het ook over.

Ik heb veel slaapplaatsen in de avond gezien maar dit was voor mij de eerste keer om het s,morgens te zien, met z'n tweeën tellen, tellen, tellen en nog eens tellen, dat valt niet mee.

Toch dachten wij dat het totaal 32000 spreeuwen zijn geweest die omhoog kwamen.

Om die zelfde tijd vlogen er blauwe en bruine kieken over maar waar die vandaan kwamen weet ik niet. Totaal hebben we 6 blauwe en 6 bruine kieken geteld.

Watervogels viel natuurlijk  tegen omdat het dicht lag wel veel roodborsten 30. stuks nog steeds behoorlijk wat zanglijsters, 3 haviken in de Griendwei veel watersnippen 35 ook de waterral was goed te horen met 6 roepende exemplaren.

 

Totaal aantal vogels geteld 34921 verdeeld over 62 soorten

Otto de Kat
Otto de Kat