Ga direct naar inhoud
Nieuws

Vuurwerk tijdens laatste vogeltelling 2021

21 december 2021 | Chantal van Burg

Het teljaar 2021 zit er weer op voor vogelaar en vrijwilliger Rob Burgmans. Vorige week vond de laatste vogeltelling plaats op Tiengemeten. Voor Rob ook nog eens vuurwerk tijdens zijn telling, nou ja … geen echt vuurwerk, maar wel een klap op de vuurpijl met de waarneming van een klapekster!

klapekster

Elke keer als Rob gaat tellen voor Natuurmonumenten op Tiengemeten, vraagt hij zich af wat hij die dag weer gaat zien. Zou het beter zijn als de vorige keer? Meer vogels? Of meer soorten?

Het is altijd anders, vaak komt dat door het weer, bijvoorbeeld met regen of wind. Bij wind bevinden veel watervogels zich in de luwte van het eiland, dus niet op het eiland. Bij regen blijven de roofvogels onzichtbaar en is het moeilijker kijken met de telescoop en verrekijker. En als de zon fel schijnt lijken alle vogels op elkaar. Maar tijdens de telling van december was het windstil en scheen de zon vanaf 10.00 uur waardoor hij achter hem scheen. Alle reden voor een mooie telling.

Om te beginnen zag Rob al twee kerkuilen op Tiengemeten. De Oude Polder blijft tot nu toe nog steeds interessant met grote groepen kleine vogeltjes, zoals veel vinken en ringmussen. Maar er verblijven hier ook veel reeën. Tijdens de telling zag Rob er 14 in de Oude Polder en in totaal op het eiland 27. Verder zag hij 10 bruine kiekendieven, 2 blauwe kiekendieven, 2 haviken, 2 zeearenden, 1 sperwer, 2 torenvalken en tot slot 10 buizerds. Gelukkig ook weer bergeenden in de Mariapolder.

Maar als klap op de vuurpijl noteerde Rob een klapekster aan zijn tellijst. Hij nam hem op 3 plaatsen op het eiland waar, maar telde hem toch maar als 1 exemplaar.

Al met al weer een geslaagde telling met 7.250 vogels verdeeld over 65 soorten. Op naar een nieuw teljaar!

Chantal van Burg
Chantal van Burg

Boswachter Communicatie en beleven