Nieuws van de boswachter

Wandelen op Tiengemeten weer beperkt mogelijk

11 maart 2021 | Chantal van Burg

Vanaf maandag 15 maart kun je met de veerpont over om een wandeling te maken in de natuur op Tiengemeten. Natuurmonumenten besloot deze week om het gebied vanaf die datum weer beperkt open te stellen voor bezoekers. Zij hoopt hiermee ruimte te bieden aan mensen die op zoek zijn naar ontspanning en rust in de natuur. Deze ruimte is nodig met het aanhouden van de bestaande maatregelen in de coronacrisis, in combinatie met het broedseizoen van o.a. beschermde vogels. Hierdoor gaan andere natuurgebieden in de nabije omgeving juist op slot, zoals de Korendijkse Slikken in Goudswaard. Op Tiengemeten broeden deze vogelsoorten in de gedeelten waar bezoekers niet kunnen komen, waardoor bezoek aan dit eiland wél mogelijk is.

Uitzicht Vliedberg Tiengemeten

De veerdienst lag sinds 15 december 2020 stil voor bezoekers die het eiland wilden bezoeken voor een wandeling. De keuze hiervoor lag vooral in lijn met de bestaande maatregelen van het kabinet. Hoewel er nog weinig versoepeling mogelijk is, moeten we nu, met de sluiting van de Korendijkse Slikken, een alternatief bieden aan mensen uit de directe omgeving om een wandeling in de natuur te kunnen maken. Dit kan alleen beperkt en met inachtneming van een aantal regels. Op de veerpont geldt net als in het openbaar vervoer een mondkapjesplicht. Daarnaast zijn er per overtocht maximaal 30 tickets verkrijgbaar, zodat de aanloop in bezoekers beperkt blijft op de veerpont en op het eiland. Je kunt alleen overvaren als je vooraf online een pontkaartje hebt geboekt.

Tiengemeten beschikt over 1000 hectare natuur. Voldoende ruimte om bezoeker en natuur in balans te houden. Voor de natuur is het van belang, vooral tijdens het broedseizoen, dat bezoekers op de paden blijven, honden aan de lijn houden en geen afval achterlaten. Wat de natuur op Tiengemeten op dit moment zo uniek maakt, zie je in dit filmpje.

Ben je van plan om een mooie wandeling te komen maken op Tiengemeten, zorg dan dat je je vooraf goed voorbereidt! Check het onderstaande filmpje waar je aan kunt denken voor een bezoek aan het eiland tijdens de winter.

Wat neem je mee als je in de winter naar Tiengemeten gaat?

De voorzieningen op het eiland zijn tot en met 30 maart nog gesloten. In de middenkern op het eiland, bij het Landbouwmuseum zijn openbare toiletten beschikbaar voor bezoekers op het eiland.

Chantal van Burg
Chantal van Burg

Boswachter Communicatie en beleven

logo