Ga direct naar inhoud
Nieuws

Water in Speelnatuur

21 augustus 2018 | Annette den Dulk

In deze lange periode van droogte krijgen we regelmatig vragen over Speelnatuur. Met name vragen over modder, waterkwaliteit en veiligheid. Deze hele realistische vragen, beantwoorden wij uiteraard graag (lees door onder de foto!).

Modderglijbaan in Speelnatuur op Tiengemeten

Juiste ligging

Speelnatuur ligt aan de noordkant van het eiland. En dat is de juiste kant van het eiland als het gaat om de wind. De wind waait namelijk vrijwel altijd vanuit het zuidwesten. Dat betekent dat blauwalg die drijft in het Haringvliet dankzij de wind niet voorkomt aan de kant waar Speelnatuur ligt. Blauwalg drijft namelijk als een soort olie op het water en ontstaat vooral in stilstaand water bij een temperatuur van 20° tot 30° graden Celsius.



Altijd modder

Een pomp in het Haringvliet zorgt voor watertoevoer in Speelnatuur. Hierdoor hebben we geen stilstaand water én altijd voldoende water in de natuurspeeltuin. Er is dus altijd modder om in te spelen! Ook de vlotjes kunnen gewoon rondjes blijven varen. In de winter baggeren we alle doorgangen in Speelnatuur weer flink uit, zodat de kinderen in de zomer ongestoord rond kunnen gaan. Staat er toch onverhoopt een noordoosten wind, dan zetten we de pomp uit zodat de blauwalg niet in Speelnatuur terecht komt.



Controle

Natuurlijk houden we alles nauwlettend in de gaten. Een extern bedrijf onderzoekt frequent de kwaliteit van het water. Zo monitoren we de waterkwaliteit. Daarnaast moeten kinderen natuurlijk lekker vrij kunnen spelen zonder dat ze op gevaarlijke obstakels kunnen stuiten. De TÜV heeft in het voorjaar een uitgebreide inspectie uitgevoerd om mogelijk gevaarlijke obstakels in kaart te brengen. Daaruit zijn een paar kleine punten naar voren gekomen. Voor de opening van het seizoen waren ook die puntjes opgelost!

Annette den Dulk
Annette den Dulk