Ga direct naar inhoud
Nieuws

Zilverreiger, visarend, strandloper en roerdomp tijdens vogeltelling juli op Tiengemeten

19 juli 2023 | Chantal van Burg

Normaal gesproken komt vogelaar en gebiedskenner Rob Burgmans op een doordeweekse dag naar Tiengemeten voor zijn maandelijkse vogeltelling. Helaas zorgt het uitvallen van de Haringvlietbrug ook voor hem voor de nodige uitdagingen. Vandaar de telling van juli dit keer op een zaterdag plaatsvindt. Naar eigen zeggen, vindt hij dit best vreemd.

Zilverreiger

Het zou een regenachtige dag worden maar het bleef die dag tot 15.00 uur droog. Rob gaf aan dat het steeds moeilijker wordt om de eenden uit elkaar te houden vanwege de rui. Wilde eend en de krakeend lijken veel op elkaar en de slobeenden onderscheiden zich alleen nog maar door de grote snavel. De watervogels en dan met name de ganzen zijn nu redelijk schuw omdat ze een tijdje niet kunnen vliegen.

Het is een lange tijd geleden dat de zuidwestelijke plassen, onderhevig aan eb en vloed, zo vol zaten met steltlopers, kemphanen, kieviten, oeverloper en witgatjes. Mooie waarnemingen, aldus Rob. Ook zie je nu alweer een aantal grote zilverreigers en ook nog wat kleine zilverreigers op het eiland. Nog steeds aanwezig is de visarend en ook veel bruine kieken. En wat Rob bijna nog nooit meegemaakt heeft tijdens een telling … geen enkele buizerd gezien. De jonge torenvalken die broeden aan het landbouwmuseum zijn inmiddels ook uitgevlogen.

In de Griendweipolder zag Rob 1 kleine strandloper, zijn eerste op Tiengemeten. Al staande op de Vliedberg vloog er voor hem langs een roerdomp voorbij. Je ziet ze maar weinig, maar hoort ze steeds meer. Al met al een geslaagde dag met 9.960 vogels geteld verdeeld over 81 soorten.

Chantal van Burg
Chantal van Burg

Boswachter Communicatie en beleven