Ga direct naar inhoud

Boswachter Natuurbeheer en Toezichthouder: Rudmer Veenstra

Rudmer is Boswachter Natuurbeheer en heeft zijn BOA certificaat domein 2. Naast zijn werk als Boswachter is hij ook Toezichthouder in de gebieden. 

Rudmer Veenstra

Wat houdt jouw baan in?

Samen met een enthousiast team van Boswachters en vrijwilligers draag ik zorg voor het beheer en de bescherming van de mooiste natuurgebieden van Drenthe. Specifiek bestaat mijn takenpakket vooral uit het voorbereiden en aansturen van het reguliere beheer en de aanpak van invasieve exoten, adviseren en toezicht houden op gebiedsgerichte processen en projecten, contacten onderhouden en samenwerken met de directe omgeving, pachters en overheden, toezichthouden en handhaven op regel- en wetgeving en de nodige administratieve maar ook praktische zaken in het beheer en onderzoek. 

Wat maakt werken voor Natuurmonumenten leuk? 

Natuurmonumenten is een club met medewerkers en vrijwilligers die allemaal vanuit hun passie voor de natuur op enthousiaste wijze bijdragen. Die passie die je met zijn allen deelt is iedere dag merkbaar op de werkvloer en zorgt voor een positieve, energieke en enerverende werksfeer. 

Wat is voor jou een uitdaging in je werk?

Onze natuurgebieden met haar vele dier- en platensoorten staan flink onder druk. In veel gevallen zijn invloeden van buiten de gebieden hiervan de oorzaak. Omdat je als Boswachter nauwelijks invloed hebt op externe factoren, is het een hele uitdaging om de natuurgebieden en de aanwezige soorten te beschermen en te behouden. Ik ervaar dan ook veel verantwoordelijkheid omdat zoveel als mogelijk te doen voor toekomstige generaties.  

Wat het mooiste wat je tot nu toe hebt meegemaakt?  

De natuur is onvoorspelbaar en verandert met de dag, wat ervoor zorgt dat je steeds tegen nieuwe situaties aanloopt en met alles wat je doet moet blijven aanpassen en improviseren. Die vrijheid en afwisseling is één van de vele mooie aspecten van mijn werk! 

Wil jij ook werken als toezichthouder en handhaver om de natuur te beschermen? Momenteel zijn zij nog op zoek naar een Boswachter Toezicht en Handhaving (boa) in Zeeland en Volkerak, bekijk hier de vacature!