Ga direct naar inhoud

Marc van den Tweel

Marc van den Tweel (1964) was algemeen directeur van Natuurmonumenten van 2013 tot medio 2021.

Directeur van Natuurmonumenten Marc van den Tweel

Medio 2021 stapte hij over naar sportkoepel NOC*NSF. Naast zijn werkzaamheden bij Natuurmonumenten is hij onder andere lid van de Raad van Toezicht van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden,  bestuurslid van de Nationale Monumentenorganisatie en schrijft en spreekt hij over maatschappelijke ontwikkelingen en de ‘marketing van idealen’.

Marc van den Tweel is tevens voorzitter van de Programmacommissie van Civil Powerhet jaarlijkse evenement voor beslissers uit de wereld van het maatschappelijke initiatief, overheid, wetenschap en bedrijfsleven.

In de periode 2008 – 2012 was Marc van den Tweel Algemeen Directeur van het Ronald McDonald Kinderfonds Nederland en vervulde hij functies binnen het mondiale Ronald McDonald-­netwerk. Ook was hij in die periode politiek actief, onder meer als gemeenteraadslid. Daarvoor werkte hij tien jaar bij Wereld Natuur Fonds, waarvan acht jaar als Directeur Marketing & Communicatie. In die periode was hij ook voorzitter van een mondiaal investeringsfonds van WWF dat zich bezighield met het opzetten van leden- en campagneorganisaties in ‘emerging economies’. Ook was hij lid van de Raad van Toezicht van PAN Parks, een organisatie die zich richtte op natuurbescherming, plattelandsontwikkeling en toerisme.

Voordien werkte hij als managementconsultant bij Twynstra Gudde voor overheden en internationale ondernemingen. Daarvoor werkte Van den Tweel bij diverse bedrijven en maatschappelijke organisaties in marketing­‐, communicatie­‐ en mediafuncties. Hij studeerde journalistiek, later gevolgd door opleidingen op het gebied van corporate communicatie en bedrijfskunde, in binnen­‐ en buitenland.

Opinie

Interviews

Columns Puur Natuur

Marc van den Tweel schrijft ook, op persoonlijke titel, de veelgelezen column Tweels Tweak op het bestuurdersplatform ‘De Dikke Blauwe’. Prikkelende bijdragen over governance, maatschappelijk ondernemerschap, openbaar bestuur, trends, fondsenwerving, politiek, media en management.