Ga direct naar inhoud

Een LC lid stelt zich voor: Harold Schoenmakers

Een kennismaking met Harold Schoenmakers.

Gelderland

Mijn naam is Harold Schoenmakers en ik ben geboren aan de rand van de Loonse en Drunense Duinen en Plantloon. Al van jongs af aan struinde ik door die gebieden heen om vogels te kijken (toen nog Korhoenders!!) en reeën te zoeken. Ik volgde de IVN-natuurgidsenopleiding in Drunen en werd op 18 jarige leeftijd de jongste IVN-gids van Nederland, wat meer geluk dan wijsheid was.

Gelukkig werd ik toegelaten op de HBCS, afdeling bos- en natuurbeheer, die in 1991 afgesloten werd met de afstudeerrichting Natuur- en landschapstechniek / bosbouw. Hieropvolgend werd de LUWageningen bezocht, waar een stortvloed aan leuke e interessante vakken en practica te volgen was. Hierna ben ik 5 jaar natuurreisleider geweest bij SNP.

Werkzaam ben ik sinds eind jaren ’90 in het boomspecialisme, boomadvies en beleid en taxatie met een sterke voorliefde voor bodem en ecologie. Binnen dit vakspecialisme is één van mijn taken het onderwijs en de Europese branche. Ik houd me bezig met onderwijs (MBO en HBO), examineringen, boominventarisaties, groeiplaatsonderzoeken, Bomen Effect Analyse’s, laanbehoud- en herstel, veterane bomen en boomtaxaties in het stedelijke en landelijke gebied.

Wij (als gezin) wonen zelf in het (één van de) mooiste natuurgebieden van Natuurmonumenten, de Veluwezoom. Dat laat ons dagelijks beseffen hoe mooi en imposant de natuur nog is. En de laatste ontwikkelingen, o.a. de wolf, gaan niet aan ons voorbij. Je ziet hoe het gebied op sommige vlakken vooruit en op andere vlakken achteruit gaat.

Dat is tevens ook wat in mijn werkveld gebeurt! Aan de ene kant zijn veel mensen steeds meer geboeid en gestreden voor bomen in het stedelijke milieu, parken en landgoederen, maar aan de andere kant moeten bomen ook weer niet teveel “overlast” opleveren. Dat is elke weer een interessante discussie. Zolang discussies maar op inhoud gevoerd worden, is dat verrijkend.

Vanuit het bovenstaande is eigenlijk de logische stap om via de Ledencommissie Gelderland te (gaan) proberen een steentje bij te dragen, waarbij ik hoop dat mijn oude opleiding en huidige expertise tot nut kunnen zijn.