Kinderen

Spelen in de natuur is gezond voor kinderen

Maken jullie ook meer tijd voor natuur? Kinderen die regelmatig in de natuur spelen, zitten namelijk lekkerder in hun vel, slapen beter en zijn minder vaak ziek. OERRR geeft je tips om samen de natuur te ontdekken en de mooiste avonturen te beleven.

Bladeren in de herfst - OERRR

80% van de ouders wil meer tijd voor natuur met hun kind

Dat blijkt uit een peiling van OERRR onder 14.000 ouders. De meeste ouders kennen de gunstige effecten van natuur op de ontwikkeling en de gezondheid van hun kinderen, toch gaan zij er niet vaak genoeg samen op uit. Lees hier over de uitkomsten van het onderzoek en wat meer natuurtijd voor de gezondheid van kinderen kan betekenen.

Maak tijd voor natuur

Meer tijd voor spelen in de natuur is ook de aanbeveling van Prof. Dr. Agnes van den Berg en Dr. Femke Beute. In 2019 in hun wetenschappelijke rapport over natuur en kinderen. Kinderen die in de natuur kunnen spelen hebben een voorsprong: zij ontwikkelen zich beter, zijn gezonder en mentaal weerbaarder. Lees de 6 redenen waarom buiten spelen gezond is

Wat is OERRR?

OERRR inspireert om op avontuur te gaan in de natuur. In de tuin, de straat, het park of het bos. Met OERRR leer je ook hoe je de natuur een handje kan helpen. Bijvoorbeeld een bijenhotel te bouwen die je in je eigen tuin of op je balkon ophangt. Heel makkelijk, want OERRR geeft je handige tips. Zo is de natuur er niet alleen nu voor jou, maar ook later. Daarnaast is lekker in de natuur bezig zijn ook nog eens hartstikke gezond. Meld je aan voor OERRR

 

Geef kinderen de natuur (terug)

De wetenschap bewijst het: natuur maakt kinderen gezond. Dat concluderen onderzoekers Prof. Dr. Agnes van den Berg en Dr. Femke Beute uit relevante onderzoeken, in opdracht van OERRR. Zij legden hun bevindingen vast in het verslag “Geef kinderen de natuur (terug)”.

Lees het volledige rapport hier (pdf)

Blogs & nieuws

 • 31 augustus 2020 | Shanti Haas

  Kom ook naar de OERRR SamenSpeeldag op 26 september

  Samen spelen en de natuur ontdekken, kinderen zijn er dol op. En het is nog goed voor ze ook! Om dat voor álle kinderen mogelijk te maken, organiseert OERRR op zaterdag 26 september een SamenSpeeldag. Kinderen met en zonder handicap spelen samen en ontdekken met de boswachter dat iedereen kan spelen in de natuur. Kom je ook?

 • 25 maart 2020 | Sanne Rameckers

  Natuur in tijd van crisis

  Wat zijn we met zijn allen in een ontzettend rare wereld beland. Het bezoekerscentrum op Veluwezoom is gesloten terwijl we nu zo graag in de natuur willen zijn. Iets waar we als mens graag op terugvallen in tijd van crisis of als er niets anders meer te doen is. Even wat rust in je hoofd, je minder zorgen maken of er samen met de kinderen op uit.

 • 12 februari 2020

  OERRR: 80% ouders wil meer tijd voor natuur met hun kind

  OERRR heeft in januari aan 14.000 ouders gevraagd hoe vaak hun kinderen in de natuur spelen. Ongeveer 80 procent van deze ouders wil hun kinderen graag meer natuur meegeven. De meeste ouders kennen dus de gunstige effecten van natuur op de ontwikkeling en de gezondheid van hun kinderen, toch gaan zij er niet vaak genoeg samen op uit. Volgens OERRR is dit makkelijker dan veel ouders denken.

logo