Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Drijven of zinken?

Blaadjes, takjes en andere vondsten uit de natuur blijven soms drijven op het water. Durf jij te raden wat zinkt en wat niet? Of doe eens een drijfwedstrijd: welk blaadje is het snelst?

Drijfbladeren

Verzamel een handvol (verschillende) bladeren, takjes en steentjes en kijk wat blijft drijven en wat niet. Steentjes zinken natuurlijk, maar niet als je er eentje op een blaadje legt. En hoeveel druppels water kun je op een blaadje laten vallen voor het zinkt? Heb je geen sloot in de buurt of is het kind nog wel erg klein? Vul dan een emmer of een teil met water om de drijftest te doen. 

Drijfwedstrijd

Met verschillende blaadjes, takjes en stromend water kun je een drijfwedstrijd doen: wat drijft het snelst? Gooi allemaal tegelijkertijd op ongeveer dezelfde hoogte iets in het water. Doe dit wel voorzichtig, anders zinkt het nog! en wacht bij de vooraf afgesproken finish wat het snelst is. Tip: dit werkt erg goed bij een brug. Ga allemaal naast elkaar staan bij een leuning. Laat tegelijkertijd iets vallen en kijk aan de andere kant wat het snelst weer tevoorschijn komt.

Misschien vind je dit ook leuk

logo