Lobbyen voor natuurinclusieve landbouw
Veel boeren maakten de omslag al en laten zien dat natuurvriendelijk voedsel produceren kan. Om dit de norm te maken en zo onze biodiversiteit te herstellen, moeten we echter allemaal in beweging komen en is ook de overheid aan zet. Op allerlei manieren lobbyen we - samen met onze achterban - voor beleid dat boeren helpt om de omslag te maken.

Steeds meer boeren zien de voordelen van een omslag naar meer natuurinclusieve landbouw. De voordelen voor natuur, bodem, klimaat en bedrijfsvoering zijn aantrekkelijk. Maar een boer kan alleen natuurvriendelijke producten en zogenoemde ecosysteemdiensten leveren, wanneer er ook een eerlijke prijs of vergoeding tegenover staat. En wanneer wet- en regelgeving die omslag ook ondersteunt.
Er is al jaren stilstand en onrust rondom stikstof-, water-, en bestrijdingsmiddelen problematiek. Dat is niet goed voor boeren, want die weten niet waar ze aan toe zijn, en niet voor de natuur die in de tussentijd achteruit kachelt.
Stikstof
Zo is het van belang dat de uitstoot van stikstof door landbouw (én verkeer, luchtvaart en industrie) snel omlaag gaat. Natuurmonumenten benadrukt de urgentie om – nu echt - te versnellen en de problemen omtrent stikstof integraal aan te pakken. Dat wil zeggen dat maatregelen om de stikstofuitstoot omlaag te brengen, bijvoorbeeld ook gelijk een positief effect hebben op de waterkwaliteit. Door noodzakelijke keuzes te maken geeft de overheid boeren (en de rest van de samenleving) duidelijkheid en een duurzaam perspectief.
We werkten samen met VNO-NCW, Bouwend Nederland en Natuur & Milieu aan concrete aanbevelingen aan het kabinet om de stikstofuitstoot sneller omlaag te krijgen.
Ook blijven wij de overheid aanspreken op het belang van strenger toezicht op de toelating van bestrijdingsmiddelen en dringen we aan op keuzes voor biodiversiteitsherstel. Ook marktpartijen, financiers en kennisinstituten spreken we aan op hun rol en verantwoordelijkheid en waar mogelijk zoeken we de samenwerking.
Gemeenschappelijk Landbouw Beleid
Verder pleiten wij voor een Gemeenschappelijk Landbouw Beleid dat boeren helpt om onze biodiversiteit te herstellen. Jaarlijks ontvangen Nederlandse boeren bijna 800 miljoen euro aan Europese landbouwsubsidies. Natuurmonumenten wil dat dit budget gericht ingezet wordt voor het verduurzamen van de Nederlandse landbouw in combinatie met een eerlijke vergoeding voor de geleverde ecosysteemdiensten en de doorwerking van de diensten op bedrijfsniveau.