Ga direct naar inhoud
Nieuws

Herenboeren in de Schiebroekse Polder bij Rotterdam

25 juni 2019 | Juriaan van Leeuwen

De schop gaat in de grond in de Schiebroekse Polder tussen Berkel & Rodenrijs en Rotterdam. Vanaf 2020 gaat Natuurmonumenten samen met Herenboeren Rotterdam deze polder beheren.

Ondertekening

Op 22 mei jl. zetten beide organisaties hun handtekening onder het samenwerkingscontract. Natuurmonumenten is ontzettend blij dat een deel van de Schiebroekse polder wordt benut voor natuur-inclusieve landbouw.

Helpen bij de inrichting

Herenboeren Rotterdam is een coöperatie van 200 gezinnen die gezamenlijk één boer in dienst nemen die groenten, fruit en vlees voor hen produceert. De 200 Herenboeren gaan ook helpen bij inrichting van de Schiebroekse Polder voor natuur en recreatie, bijvoorbeeld bij de aanplant van:

  • bomenlanen
  • knotwilgrijen
  • struiken in het gebied
Werken in de moestuin

Waar productie en biodiversiteit samengaan, bewerken de Herenboeren de grond in de polder op natuurlijke wijze, onder regie en met hulp van de boswachters van Natuurmonumenten. Van een deel van de akkers halen de Herenboeren geen oogst af; hier krijgt zeldzame akkerflora de ruimte om te bloeien of mogen vogels eten van de zaden. Ook gaan de Herenboeren in het gebied een hoogstamboomgaard en voedselbos planten en onderhouden. In enkele bosvakken zullen varkens scharrelen.

Deze nieuwe invulling van de Schiebroekse Polder zorgt, samen met de voorgenomen aanleg van paden en inrichtingselementen, zoals bankjes, voor extra beleving voor de recreanten uit de stad Rotterdam en de woonwijken van de buurgemeenten.

Informatiebijeenkomst Lansingerland

Herenboeren Rotterdam gaat voor circa 200 huishoudens groente, fruit en vlees produceren. Ruim 140 deelnemers hebben zich al aangemeld. Er is dus nog plek voor 60 deelnemers. Wil jij ook eerlijk en duurzaam geproduceerd voedsel en ben je benieuwd hoe Herenboeren werkt? Op dinsdagavond 2 juli is er een informatieavond over de toekomstige herenboerderij op het gemeentehuis in Lansingerland. Aanmelden kan hier.

Juriaan
Juriaan van Leeuwen

Boswachter