Boerderij Smeerling

Van buiten lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Pas binnen zie je, dat een modern theehuis in deze eeuwenoude boerderij is ingepast.

Boerderij Smeerling

De buurtschap Smeerling bestaat uit acht verspreid liggende boerderijen uit de 18e eeuw. De oudste daarvan is Smeerling 15. Het achterhuis van de boerderij is in 1867 vervangen door een Friese schuur. Deze schuur is breder dan het woonhuis en heeft een langsdeel (deel in de lengte van het achterhuis) met baanderdeuren aan de voorzijde. Deze variant op het hallenhuis komt alleen in Oost-Groningen voor. Het woonhuis heeft vensters met roedenverdeling en paneelluiken. Binnen zijn nog betimmeringen en tegelwanden uit de 18e eeuw.

Theehuis

Door de jaren heen is de historische karakteristiek van de oude boerderij goed behouden gebleven. Reden voor Natuurmonumenten om bij de vestiging van een theehuis in de jaren 90 zorgvuldig om te gaan met het gebouw. Onder het genot van een hapje en drankje kunnen bezoekers van het theehuis genieten van de historische sfeer.

Glazen inbouw

Door een glazen inbouw is het oorspronkelijke gebouw niet aangetast en goed beleefbaar gebleven. Vanaf de loopbrug over de inbouw is de oorspronkelijke dakconstructie van het schuurgedeelte te zien.

Prijs voor oud en nieuw

In 2012 is de boerderij onderscheiden met de Teenstraprijs van de Boerderijenstichting Groningen, voor de wijze waarop een nieuwe functie is ingepast in een gebouw met behoud van het oorspronkelijke historische karakter.

  • Bouwjaar: Woonhuis: 1742. Schuur: 1867
  • Architect: Streekeigen bouwstijl, glazen inbouw: Rob Hoogendijk, VHArchitects
  • Status: Rijksmonument
Boerderij Smeerling
Boerderij Smeerling

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

logo