Monument

Kasteel Oldenaller

Kasteel in het buitengebied van Putten dat mogelijk is ontworpen door Jacob van Campen, de architect van o.a. het Paleis op de Dam. De aanpassingen uit 1850 en het ontwerp van het park komen op naam van K.G. Zocher.

Horizontal tabs

Monument

Van de middeleeuwse bouwfasen van kasteel Oldenaller is weinig bekend. De naam Aller duikt in de 14e eeuw voor het eerst op, als het heerlijk goed Aller. Het huidige bijna vierkante kasteel is in 1655 gebouwd in opdracht van Johan van Wijnbergen. Het huis is geheel opgetrokken uit baksteen, in de stijl van het Hollands classicisme. Het kasteel is van de grond af opgebouwd en heeft vier symmetrische gevels, gelijkvormig van opzet. Centraal in het gebouw is een schoorsteen met uitkijkterras.

Kasteel OldenallerFotograaf: Pauline JoostenBron: Natuuronumenten

In 1848 koopt baron Goltstein het kasteel en hij besluit belangrijke moderniseringen door te voeren. Een ingrijpende verbouwing verandert het classicistische kasteel in een romantisch, witgepleisterd buiten. De karakteristieke middentoren vervangt de monumentale schoorsteenpartij. Ook de strakke, symmetrische parkaanleg verandert in deze jaren in een landschappelijke aanleg met slingerende paden en waterpartijen. Voor deze veranderingen aan huis en park is K.G. Zocher verantwoordelijk.

Mengeling

Jonkheer Boreel van Oldenaller is de laatste adellijke eigenaar. In 1972 komt het hele landgoed Oldenaller naar Natuurmonumenten. Daarmee blijft de eenheid van kasteel en landgoed bewaard. De gehele inboedel van het kasteel komt wel onder de hamer. Bij een restauratie in 1975 verdwijnen de witte pleisterlaag en een aantal 19e-eeuwse versieringen, waardoor het huidige kasteel een interessante mengeling is van beide bouwfasen.

Moestuin en boomgaard

Naast het hoofdgebouw staan op het voorplein twee in aanleg 17e-eeuwse bouwhuizen. Voorbij de brug naar het kasteel liggen de moestuin en de boomgaard. De moestuin is aan twee zijden omzoomd door een tuinschutting. Voor de reconstructie van deze schutting is gebruik gemaakt van historisch fotomateriaal. Tegen deze muur staat nu weer in vorm gesnoeid leifruit. 

Lodewijk XV

De grote salon, op de bel-etage van het huis, is in 2009 op terughoudende wijze gerestaureerd. Boven de Lodewijk XV-schouw hangt een 18e-eeuws schilderstuk van vogels in een weelderige omgeving. Hersteld zijn ook de gemarmerde lambrisering (geverfd hout met marmerimitaties) en het versierde stucwerk plafond. 

 

Andere monumenten in de buurt

word nu lid