Monument

Landhuis Gooilust

De buitenplaats Gooilust bestaat uit een landhuis met verschillende bijgebouwen in een uitgestrekt park met sterrenbos en slingerende rododendronvallei.

Horizontal tabs

Monument

Al vanaf het Zuidereinde zie je het landhuis van Gooilust liggen. Via een indrukwekkend toegangshek betreed je de statige buitenplaats. Volg de kronkelende oprijlaan door het parkbos en ervaar de uitgestelde ontmoeting met het landhuis. Zo zie je hem wel en zo is het huis weer verdwenen achter de rododendrons.

Wonen op een buitenplaats

Het landhuis is in 1779 gebouwd voor Gerrit Corver Hooft, bewindhebber van de West-Indische Compagnie. De bouwstijl is late Lodewijk XVI-stijl, herkenbaar aan de barokke versieringen boven de voordeur.

Binnen is de indeling op de begane grond grotendeels bewaard gebleven. Er is een centrale hal met een originele marmeren vloer, vertrekken aan weerszijden en aan de achterzijde een grote zaal met de oorspronkelijke marmeren schouw. Door de hoge ramen kijk je uit over de indrukwekkende driedubbele beukenlaan met het rondeel waar de koetsen konden keren.

Toegangshek

Het hek heeft een hele zwerftocht gemaakt. Eerst stond het in Abcoude, waar het de toegang afsloot van het marktveld, vervolgens in Santpoort als entree bij Huis Kennemergaarde. Na 1945 kreeg Natuurmonumenten het geschonken met de bepaling dat het geplaatst moest worden op Gooilust.

Echtelijke twist

In 1895 erfde Louise Six het landgoed. Zij was toen al enige jaren getrouwd met Frans Ernst Blaauw. Blaauw veranderde de buitenplaats in een dierenpark met gnoes, blesbokken en bizons. Deze handelswijze was zeer tegen de zin van zijn echtgenote, de wettelijke eigenaresse. Toen Louise Six in 1934 overleed liet ze Gooilust daarom niet aan haar man na, maar aan Natuurmonumenten. Zij kon echter niet voorkomen dat de buitenplaats bekend werd als het Bos van Blaauw.

Aha

Vanuit het huis keek men uit op de Gnoeweide, waar de dieren schijnbaar vrij rondliepen. Maar als je dichterbij bent ontdek je de ‘aha’. Dit is een diep gelegen muur die niet te zien is vanaf het huis. Zo blijft het uitzicht over het landschap onbelemmerd en blijven de dieren op de weide. Langs de laan zie je de houten gnoestallen, die in 2012/13 hersteld zijn.

 

Andere monumenten in de buurt

word nu lid