Ga direct naar inhoud

Ruïne Eyckholt

Begroeide muurbrokken in het Zuid-Limburgse bos in de natuur van Terworm herinneren aan lang vervlogen tijden.

Ruïne Eyckholt

In de archieven komt de naam Eyckholt voor sinds 1385. Het kasteel is dan eigendom van het geslacht Van der Lynden van den Eyckholt. Holt is een ander woord voor bos. Het kasteel zal dus vroeger bij een eikenbos hebben gestaan. In de 18e eeuw verviel het kasteel langzaam tot ruïne. In 1739 gebruikte men de grote zaal nog als dorsvloer.

Zichtbare ruïne

placeholder

Wat we nu nog zien, zijn de resten van een ronde weermuur en de hoek van een toren. Dikke muren verraden de middeleeuwse oorsprong.

Dromen over vervlogen tijden

Natuurmonumenten wil de romantische uitstraling van de ruïne behouden en heeft de restanten daarom terughoudend gerestaureerd. Tijdens een wandeling door het afwisselende natuurgebied Terworm valt er voldoende te mijmeren over de geheimzinnige ruïne en de ridders in het eikenbos.

placeholder

Zeldzame kasteelruïnes

Kasteelruïnes zijn zeldzaam in Nederland. Onze nijvere voorouders braken de kastelen liever af voor hergebruik van bouwmaterialen. Er zijn er nu nog zo’n tachtig in Nederland. De bedreiging van kasteelruïnes komt nu uit een andere hoek: ze worden soms terug gerestaureerd tot kasteel.

  • Bouwjaar: 14e eeuw
  • Architect: Onbekend
  • Status: Rijksmonument

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid