Word lid

Natuurbegraven

Ieder mens, jong of oud, beleeft de natuur op zijn eigen manier. Steeds meer mensen willen graag een laatste rustplaats in de natuur. Samen met Natuurbegraven Nederland biedt Natuurmonumenten natuurgebieden aan waar dat mogelijk is. De opzet is kleinschalig en zo dat de natuur er altijd op vooruit gaat.

Voor eeuwig beschermd

De Nederlandse natuur beschermen is ons doel. Al sinds 1905. Ook bij natuurbegraven staat natuurbescherming voorop. We ontwikkelen alleen natuurbegraafplaatsen als de daardoor de natuur meer ruimte kunnen geven en sterker kunnen maken. Zo maken we Nederland mooier en groener.

Meer en sterke natuur

Met de natuurbegraafplaatsen in onze natuurgebieden genereren we inkomsten. Met deze inkomsten stellen we nieuwe gronden veilig voor de natuur. En in bestaande natuurgebieden kunnen we extra maatregelen nemen om de leefgebieden van planten en dieren te verbeteren.

filter plus

Alleen natuurlijke materialen

Een natuurbegraafplaats blijft natuurlijk. Om te zorgen dat niets afleidt van de natuurbeleving is alleen een liggende houten boomschijf als grafmarkering toegestaan. Ook kisten en urnen zijn uitsluitend van afbreekbare materialen gemaakt. Zo zorgen we ervoor dat een begraafplaats past bij zijn natuurlijke omgeving.

filter plus

Natuurbegraafplaatsen

Een laatste rustplaats op een natuurbegraafplaats, betekent tot in de eeuwigheid onderdeel zijn van de Nederlandse natuur. En met de inkomsten van de natuurgraven kunnen wij voor die natuur blijven zorgen.

Lees meer

Laatste rustplaats in de natuur

Op landgoed Jachtslot Mookerheide en landgoed Huis ter Heide openen we binnenkort natuurbegraafplaatsen. We kunnen daardoor leefgebieden van planten en dieren versterken. Ook herstellen we het historisch erfgoed op beide landgoederen.

Landgoed Huis ter heideLandgoed Mookerheide

Meer en sterke natuur

Hoe kunnen we de natuur hier versterken? Dat is de eerste vraag die we ons stellen als we een natuurbegraafplaats inrichten. In het ene gebied betekent dat aankoop van grond om de natuur meer ruimte te geven, in het andere gebied maken we open plekken in een bos. Daar krijgen planten die veel licht nodig hebben, nieuwe kansen.

Help mee

‘Een mooie gedachte’

Lia Bergfeld (58) uit Heemstede zou graag een laatste rustplaats in de natuur willen. In een paar jaar tijd verloor zij enkele vrienden en bekenden. Het zette haar aan het denken over haar eigen einde. In de natuur begraven worden: dat is het echt. Ik vind het een heel mooie gedachte dat ik weer word opgenomen door de natuur en onderdeel ben van de cyclus van leven en dood.

Meer weten?

Nieuws over natuurbegraven

 • 24 MEI 2018 | Simone Damhof

  Promotiewagen on tour en de Tocht van Oerrr

  Lekker met de kinderen struinen door het bos en genieten van een picknick op erve Middelkamp. Haal de nieuwe tocht van OERRR bij Pannenkoekhoes de Stroper.

 • 24 MEI 2018 | Juriaan van Leeuwen

  Column van boswachter John: Geweld

  Boswachter John Pietersen is geboren en getogen in het dorpje Noorden, pal aan de Nieuwkoopse Plassen. In dit gebied is hij dan ook als een vis in het water. Een keer in de twee weken schrijft boswachter John Pietersen een column over zijn belevenissen in de Nieuwkoopse Plassen voor de weekkrant het Witte Weekblad.

 • 24 MEI 2018 | Sanne van Gemerden

  Vogels en meer moois

  Één keer hadden we het grote geluk dat we een groepje zagen aan komen vliegen, Marc zijn toestel klaar had, en dat tussen die eidereenden zomaar de zeldzame koningseider vloog.

 • 23 MEI 2018 | Marie-Thérèse te Bulte

  Terugzien: prachtige TV-beelden Wolfheze

  Heelsumse Beek vanaf de monding tot aan de bron op de Veluwe, tussen de droge heide op Wofheze. En de eeuwenoude magische Wodanseiken langs de Wolfhezerbeek. Kijk de TV-beelden terug.

 • 23 MEI 2018 | Dieuwertje Penders

  Reekalf doodgebeten door loslopende hond

  Woensdagochtendochtend was het weer zover: een loslopende hond in een natuurgebied die zijn jachtinstinct volgt. Gevolg: een achtervolging en een doodgebeten reekalf. Het incident vond plaats in Salland, in natuurgebied De Sprengenberg van Natuurmonumenten. De boswachters van Natuurmonumenten zijn boos over dit onnodige leed. ‘Regels zijn er niet voor niets. Gun wilde dieren hun rust en leefgebied. Doet u dit niet, dan is de boete voor u.’

 • 23 MEI 2018 | Hanne Tersmette

  Zeer zeldzame sierlijke witsnuitlibel in Naardermeer


  Luc Hoogenstein, boswachter van Natuurmonumenten, kan zijn geluk niet op. Gisteren zag hij de sierlijke witsnuitlibel in het Naardermeer. Nog nooit werd de sierlijke witsnuitlibel hier eerder gezien. ‘Ik zat er al een beetje op te azen: de sierlijke witsnuitlibel,’ geeft de dolblije boswachter toe. ‘Als ik me niet vergis was de laatste waarneming in de provincie Noord-Holland in 1920 in Ankeveen, hier vlakbij. De libel is goed te herkennen aan het achterlijf met duidelijke knotsvormige verbreding en wit achterlijfsaanhangsel, hier zou kunnen ontdekken.’

 • 23 MEI 2018 | Marie-Thérèse te Bulte

  Zondag 3 juni: Natuurdag Landgoed Leusveld – Brummen

  Welkom op de Actieve Natuurdag landgoed Leusveld. Kom genieten op het jaarlijkse natuurevenement voor jong en oud in Brummen!

 • 23 MEI 2018 | Natuurmonumenten

  Wat doen onze boswachters voor insecten?

  Het gaat slecht met onze insecten. Hieronder een overzicht wat onze boswachters doen om de leefomgeving voor insecten te verbeteren.

 • 23 MEI 2018 | Gina Fieten

  Nieuwe expositie: 'Eigenlijk is alles hier bijzonder'

  Lever je mooiste waarneming in bij bezoekerscentrum Dwingelderveld en help mee de expositie te vullen.

 • 23 MEI 2018 | Dieuwertje Penders

  Barbara Hellendoorn nieuwe manager Marketing & Communicatie Natuurmonumenten

  Natuurmonumenten verwelkomt Barbara Hellendoorn-Mineur (1967) als manager Marketing & Communicatie. Op 27 augustus maakt zij de overstap. Hellendoorn volgt Iris Herder op, die op 1 april uit dienst trad. Haar carrière kenmerkt zich door een grote maatschappelijke betrokkenheid en liefde voor het fondsenwervingsvak.