Natuurgebied

Aalkeetbuitenpolder

Aalkeetbuitenpolder

Welkom in Aalkeetbuitenpolder

Spot in de Aalkeetbuitenpolder de kievit, tureluur en veldleeuwerik in deze oud-Hollandse graslanden. Deze graslanden in Midden-Delfland trekken in het voorjaar veel weidevogels en in de winter veel ganzen op de Rijsplas. Neem een kijkje op de plas vanuit de kijkhut!

Boswachter Gerard van Winden
Gerard van Winden

Boswachter van dit gebied

Meer over Aalkeetbuitenpolder
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Over het gebied

  Spot in de Aalkeetbuitenpolder de kievit, tureluur en veldleeuwerik in deze oud-Hollandse graslanden. Deze graslanden in Midden-Delfland trekken in het voorjaar veel weidevogels en in de winter veel ganzen op de Rijsplas. Neem een kijkje op de plas vanuit de kijkhut!

  Bedreiging weidevogels

  Het gaat niet goed met de weidevogels in Nederland. Daarom werken we hard aan een veilige haven voor oer-Hollandse vogels zoals grutto en tureluur. Hierbij wordt samengewerkt met de boeren. Een deel van het waterpeil in de polder is verhoogd. Ook wordt er laat in het seizoen gemaaid (juni), zodat de kuikens op tijd weg kunnen vliegen. Uit vogeltellingen blijkt dat het beheer zijn vruchten afwerpt. Lees hier meer over de samenwerking met bio-boeren in Midden-Delfland.

  Overwinterende ganzen

  In de Aalkeetbuitenpolder ligt de Rijsplas. Dit water zit van november tot april vol ganzen, smienten en wintertalingen. Deze overwinteraars eten op de graslanden en slapen op de plas. Ze leven deze tijd in groepen van honderden vogels, indrukwekkend om te zien. Vanaf het fietspad dat om de polder loopt, kun je de vogels bekijken. Ook is er een parkeerplaats met een pad naar een vogelkijkhut. Vergeet de verrekijker niet!

  Smienten luiden herfst in op de Nieuwkoopse Plassen

  Opvliegende smient

  Oer-Hollandse koeien

  De oud-Hollandse graslanden van de Aalkeetbuitenpolder heeft een oer-Hollandse bewoner: de blaarkop. De blaarkop is een runderras dat al in de middeleeuwen beschreven werd en past dus mooi in dit oer-Hollandse landschap. De blaarkoppen zijn van boer Jeroen van der Kooij van Hoeve Rust-Hoff. Ingeklemd tussen de A20 en terreinen van Natuurmonumenten weet Jeroen de balans te vinden tussen contact met de consumenten (adoptiekoeien), natuurbeheer (grazen van zijn vee in het Natuurmonumentengebied) en een gezonde financiële bedrijfsvoering. Naast blaarkoppen is boer Jeroen ook weidevogelboer. "We laten ons echt door de vogels leiden. Door de ganzen wordt er sowieso laat gemaaid. Vóór 1 juni hoef ik niet te maaien."

  Bezoek de eendenkooi

  Aan de zuidkant van de polder ligt eendenkooi Het Aalkeetbuiten. Deze kooi is één van de weinig overgebleven eendenkooien in Midden-Delfland. Wil je een kijkje nemen bij de eendenkooi? Dit kan tijdens activiteiten, check hiervoor de agenda!

  Ga mee op pad door een historische eendenkooi

  Middenin Midden-Delfland ligt eendenkooi Het Aalkeetbuiten. Ontdek tijdens een van de excursies de schoonheid van dit historische pareltje. Onderweg vertellen de boswachters je hoe een eendenkooi werkte en waarom absolute rust nodig was in een eendenkooi.

  Kijk hier voor de excursies

  Eendenkooi Het Aalkeetbuiten

  Als je bij het kooihuisje Het Aalkeetbuiten staat, vergeet je even dat de A20, Vlaardingen en Rotterdam zo dichtbij liggen. De eendenkooi ligt aan de zuidwest-rand van natuurgebied de Aalkeetbuitenpolder en is een van de drie overgebleven eendenkooien in Midden-Delfland.

  Lees meer over dit oer-Hollandse fenomeen

  Samenwerking bio-boeren

  Onze natuurgebieden in Midden-Delfland zijn veelal weidse polders met koeien, weidevogels en bloemen. Samen met een aantal boeren werken we aan het behoud van dit oer-Hollandse landschap. En dat is niet gemakkelijk. Om graslanden geschikter te maken voor weidevogelkuikens moet er anders geboerd worden. Eigenlijk zoals het in de jaren ’50 van de vorige eeuw gebeurde. Deze bio-boeren, aangesloten bij agrarische natuurvereniging Vockestaert, doen dat al geruime tijd!

  Lees hier de verhalen van de boeren
  Aalkeetbuitenpolder

  De mooiste routes

 • Wandelen

  Wandelroute door de Vlietlanden, bij Vlaardingen en Maasland

  Wandel langs de Vlietlanden en ontdek het authentieke, nooit ingepolderde boezemland in een oud laagveengebied.
  Je ziet hier vogels zoals de blauwborst, lepelaars en weidevogels.

  • 19.36 km
 • Wandelen

  Skeelerroute in Midden-Delfland

  Kan het idealer: zoevend door een land van vogels en bloemen werken aan billen, benen en buik? Bijkletsen bij koffie in een verrassend nieuw tentje én genieten van rust en ruimte dichtbij de stad. Een hemel vol luchten, sloten als lijnen door het land, kwakende kikkers en groo...

  • 27.8 km
 • Aalkeetbuitenpolder

  Agenda

  Aalkeetbuitenpolder Oerrr
  zo 10 jul
  Speciaal voor kinderen

  Eendenkooitocht van OERRR door Het Aalkeetbuiten in Midden-Delfland

  Heb jij altijd een kijkje willen nemen in de eeuwenoude eendenkooi in Midden-Delfland? Dit is je kans! Ontdek tijdens deze wandeling hoe het hier rond de eendenkooi vroeger in z'n werk ging. De kooiker neemt je mee terug in de tijd!

  alleen te gebruiken voor excursie Aalkeetbuiten
  zo 14 aug
  Wandelen

  Bezoek eendenkooi Het Aalkeetbuiten in Midden-Delfland (samenwerking met Stedelijk Museum Schiedam)

  Speciaal voor de tentoonstelling Levend Landschap van het Stedelijk Museum Schiedam wandelen we in de normaal gesloten eendenkooi Het Aalkeetbuiten aan de Aalkeetbuitenpolder, gelegen tussen Vlaardingen en Maasland. Hier leer je alles over de werking en de geschiedenis van eendenkooien en beleef je het polderlandschap dat te zien is in de tentoonstelling in levenden lijve!

  Aalkeetbuitenpolder Oerrr
  zo 11 sep
  Speciaal voor kinderen

  Eendenkooitocht van OERRR door Het Aalkeetbuiten in Midden-Delfland

  Heb jij altijd een kijkje willen nemen in de eeuwenoude eendenkooi in Midden-Delfland? Dit is je kans! Ontdek tijdens deze wandeling hoe het hier rond de eendenkooi vroeger in z'n werk ging. De kooiker neemt je mee terug in de tijd!

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Praktisch

  Verkennen

  Extra informatie

  Aalkeetbuitenpolder

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  logo