Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Aalkeetbuitenpolder

Aalkeetbuitenpolder

Welkom in Aalkeetbuitenpolder

In de Aalkeetbuitenpolder zie je de kievit, tureluur en veldleeuwerik in de oud-Hollandse graslanden. Deze graslanden in Midden-Delfland trekken in het voorjaar veel weidevogels en in de winter ganzen. Het gebied is niet toegankelijk, maar wel goed te overzien vanaf de Broekpolderweg.

Maurice Kruk
Maurice Kruk

Boswachter van dit gebied

Meer over Aalkeetbuitenpolder
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Over het gebied

  Oer-Hollandse koeien

  De oud-Hollandse graslanden van de Aalkeetbuitenpolder heeft een oer-Hollandse bewoner: de blaarkop. De blaarkop is een runderras dat al in de middeleeuwen beschreven werd en past dus mooi in dit oer-Hollandse landschap. De blaarkoppen zijn van boer Jeroen van der Kooij van Hoeve Rust-Hoff. Naast blaarkoppen is boer Jeroen ook weidevogelboer. "We laten ons echt door de vogels leiden. Door de ganzen wordt er sowieso laat gemaaid. Vóór 1 juni hoef ik niet te maaien."

  Bezoek de eendenkooi

  Aan de zuidkant van de polder ligt eendenkooi Het Aalkeetbuiten. Deze kooi is één van de weinig overgebleven eendenkooien in Midden-Delfland. Wil je een kijkje nemen bij de eendenkooi? Dit kan tijdens activiteiten, check hiervoor de agenda!

  Smienten luiden herfst in op de Nieuwkoopse Plassen

  Opvliegende smient

  Ga mee op pad door een historische eendenkooi

  Middenin Midden-Delfland ligt eendenkooi Het Aalkeetbuiten. Ontdek tijdens een van de excursies de schoonheid van dit historische pareltje. Onderweg vertellen de boswachters je hoe een eendenkooi werkte en waarom absolute rust nodig was in een eendenkooi.

  Kijk hier voor de excursies

  Eendenkooi Het Aalkeetbuiten

  Als je bij het kooihuisje Het Aalkeetbuiten staat, vergeet je even dat de A20, Vlaardingen en Rotterdam zo dichtbij liggen. De eendenkooi ligt aan de zuidwest-rand van natuurgebied de Aalkeetbuitenpolder en is een van de drie overgebleven eendenkooien in Midden-Delfland.

  Lees meer over dit oer-Hollandse fenomeen

  Samenwerking bio-boeren

  Onze natuurgebieden in Midden-Delfland zijn veelal weidse polders met koeien, weidevogels en bloemen. Samen met een aantal boeren werken we aan het behoud van dit oer-Hollandse landschap. En dat is niet gemakkelijk. Om graslanden geschikter te maken voor weidevogelkuikens moet er anders geboerd worden. Eigenlijk zoals het in de jaren ’50 van de vorige eeuw gebeurde. Deze bio-boeren, aangesloten bij agrarische natuurvereniging Vockestaert, doen dat al geruime tijd!

  Lees hier de verhalen van de boeren
  Aalkeetbuitenpolder

  De mooiste routes

 • Wandelen

  Wandelroute door de Vlietlanden, bij Vlaardingen en Maasland

  Wandel langs de Vlietlanden en ontdek het authentieke, nooit ingepolderde boezemland in een oud laagveengebied.
  Je ziet hier vogels zoals de blauwborst, lepelaars en weidevogels.

  • 19,36 km
 • Wandelen

  Skeelerroute in Midden-Delfland

  Kan het idealer: zoevend door een land van vogels en bloemen werken aan billen, benen en buik? Bijkletsen bij koffie in een verrassend nieuw tentje én genieten van rust en ruimte dichtbij de stad. Een hemel vol luchten, sloten als lijnen door het land, kwakende kikkers en groo...

  • 27,8 km
 • Aalkeetbuitenpolder

  Agenda

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Praktisch

  Verkennen

  Aalkeetbuitenpolder

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar