Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Welkom in Vreugderijkerwaard

Vreugderijkerwaard

  Vreugderijkerwaard

  Welkom in Vreugderijkerwaard

  De Vreugderijkerwaard is een prachtig rivierenlandschap vol bijzondere planten en vogels. Geniet van dit weidse landschap tijdens een fietstocht of wandeling over de dijk of ga mee met onze boswachter om het gebied van dichtbij te beleven.

  Jantine Wesselink, boswachter Communicatie & Beleven Salland
  Jantine Wesselink

  Boswachter van dit gebied

  Meer over Vreugderijkerwaard

  Over het gebied

  Geniet van dit weidse landschap tijdens een fietstocht over de dijk of wandeling over het laarzenpad. De picknickplek biedt een schitterend uitzicht over de IJssel. Vanuit de vogelkijkhut kun je de vele vogels in het gebied goed bewonderen. Om de kwetsbare soorten te beschermen is het gebied niet vrij toegankelijk; ga mee op excursie met onze boswachters om de Vreugderijkerwaard van dichtbij te beleven.

  Vreugderijkerwaard

  Rivierduin

  De Vreugderijkerwaard is uniek vanwege haar bijzondere stroomdalflora: planten die alleen in het stroomgebied van een rivier groeien. Stroming en zandafzet zorgen er voor metershoge zandduinen langs de rivier. Op deze rivierduinen vind je de stroomdalplanten met namen als bevertje, sikkelklaver en blauwe bremraap. Veel van deze planten groeiden oorspronkelijk alleen in Midden-Europa. Ze zijn met de stroom van de IJssel meegelift en zo in ons land doorgedrongen.

  Vreugderijkerwaard

  Nevengeul

  Parallel aan de IJssel heeft Natuurmonumenten in de Vreugderijkerwaard een zogenaamde nevengeul gegraven. Deze geeft de rivier bij hoog water meer ruimte voor waterafvoer. Ook de natuur profiteert van deze ingreep. In deze nevengeul groeien bijzondere planten, zoals watergentiaan en fonteinkruidsoorten. Vogels zoeken voedsel in het ondiepe water en vissen vinden er paaiplaatsen.

  Vogels kijken

  Je vindt in de Vreugderijkerwaard het hele jaar door grote aantallen vogels. In het voor- en najaar verblijven er kievieten, kemphanen, grutto's en andere steltlopers. In de winter zie je duizenden kol- en brandganzen langs de rivier. Bijzondere vogels die hier broeden zijn de visdief, kluut en zwarte stern. Boven de rietlanden jaagt de bruine kiekendief. Vanuit de vogelkijkhut kun je de vogels in de Vreugderijkerwaard goed zien.

  Dijkverlegging

  Vanwege het project Ruimte voor de Rivier is het stroombed van de IJssel vergroot. En heeft Waterschap Drents Overijsselse Delta de dijk bij de Vreugderijkerwaard verlegd. In mei 2017 is het gebied feestelijk 'teruggegeven' aan bewoners, eigenaren en beheerders. Een dynamisch stuk nieuwe natuur is toegevoegd aan het bestaande natuurgebied. Hiervan profiteren zowel broedvogels als trekvogels die in het voor- en najaar voedsel komen zoeken.

  Kluut

  Bezoekersinformatie

  Praktisch

  Extra informatie

  Honden niet toegestaanIn verband met de (broed)vogels zijn honden niet toegestaan.
  Vrij wandelen op wegen en paden
  Geschikt voor rolstoelDe vogelkijkhut en het toegangspad zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
   Meer informatieKNNV Zwolle (https://sites.google.com/site/nbcknnvzwolle/) > dossiers rondom Zwarte Meer en Vreugderijkerwaard
   Vreugderijkerwaard

   Agenda

   Beheer- en begrazing in de Vreugderijkerwaard
   zo 15 sep
   Wandelen

   Vreugderijkerwaard historie en nieuwe natuur

   Ontdek meer over het beheer en begrazing in de Vreugderijkerwaard, vlakbij Zwolle. Deze excursie is voor volwassenen en duurt 2 uur.

   Picknicken
   zo 29 sep
   Wandelen

   Nazomeren met picknick in de Vreugderijkerwaard

   Geniet van de nazomer in de Vreugderijkerwaard, vlakbij Zwolle. De boswachter neemt je mee voor een wandeling en onderweg staat er een picknick klaar. Geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 9 jaar.

   Grutto
   za 12 okt
   Wandelen

   Trekvogels in de Vreugderijkerwaard

   Beleef met onze boswachter de drukte van de vogeltrek in de Vreugderijkerwaard.

   Vreugderijkerwaard

   Nieuws van de boswachter

   logo