Ga direct naar inhoud
Nieuws

Verken nu al een groot deel van het mountainbike netwerk Grenspark Kalmthoutse Heide

22 oktober 2020 | Miranda Fieret

Grenspark Kalmthoutse Heide is verheugd om samen met alle partners (Gemeente Woensdrecht, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Evides Waterbedrijf en Sport Vlaanderen) al een groot deel van het nieuwe mountainbike netwerk te openen. Vanaf vandaag kan iedereen drie van de vier uitdagende routes door de prachtige omgeving verkennen.

mountainbiken

Martin Groffen (Voorzitter Grenspark Kalmthoutse Heide) zag de vraag voor mountainbikeroutes toenemen. “In het Grenspark Kalmthoutse Heide wordt al veel gemountainbiket, maar helaas vaak op paden die hier niet geschikt voor zijn of waar veel andere gebruikers zoals wandelaars en ruiters recreëren. Door deze nieuwe MTB routes kan iedereen op zijn of haar manier van de prachtige omgeving genieten, zonder dat de natuur hieronder lijdt of gebruikers last hebben van elkaar.”

Jeffrey van Agtmaal (wethouder gemeente Woensdrecht) “Woensdrecht is, als fiets- en wielergemeente en houder van het UCI Bike City label, continu bezig met het verbeteren en aanvullen van het fiets- en wieleraanbod. Tot op heden waren er echter nog geen mountainbike routes, terwijl hier veel vraag naar is vanuit een groeiende groep recreanten. Voor ons reden genoeg hierin te investeren. De routes zijn een absolute toegevoegde waarde in het grensgebied. Ze vormen een goede trainingsroute door de mooie omgeving en bieden de ideale uitdaging voor zowel startende als ervaren mountainbikers. We zijn trots dat de jarenlange intensieve samenwerking met alle partners en vrijwilligers hebben geleid tot dit grensoverschrijdende resultaat en zijn erg benieuwd naar de reacties van de mountainbikers.”

Vier singletrack routes

Het MTB netwerk bestaat uit vier routes: Stoppelbergen (6 km), Wildernissen (9 km), Staartse Heide (6,1 km) en Volksabdij (5,6 km). Alle routes zijn aangelegd door Tracks & Trails, in samenwerking met een groep trouwe vrijwilligers. Zonder hen hadden de routes zeker niet gerealiseerd kunnen worden. Op dit moment wordt de laatste route bij de Volksabdij nog aangelegd. Deze route wordt naar verwachting in december geopend. Alle routes zijn door middel van singletracks (smalle en technisch aangelegde MTB paden) zo vormgegeven dat veel mountainbikers er plezier en uitdaging aan kunnen beleven: zij die de sport nog maar net ontdekken tot de ervaren mountainbiker. De routes zijn gelegen in bosgebied waar de ecologische impact van mountainbiken gering blijft. Wandelaars, fietsers en ruiters zullen elkaar dankzij de nieuwe routes zo min mogelijk kruisen. Vanaf de opening van de MTB routes is het in het Nederlandse deel van het Grenspark nog steeds alleen toegestaan te fietsen op de routes en openbare wegen en paden.

Verbindingslus

Om de vier MTB routes vanuit diverse plaatsen te bereiken is in samenwerking met ‘Sport Vlaanderen’ een verbindingslus van ruim veertig kilometer aangelegd. Deze route loopt zowel over Belgisch als Nederlands grondgebied en vormt de ideale rit langs de prachtige natuur van Grenspark Kalmthoutse Heide.

Startpunten

Dankzij de verbindingslus kunt u uw fietstocht starten vanuit bijna de gehele gemeente Woensdrecht, Kalmthout, Putte en Stabroek. Door de gele bebording van de verbindingslus te volgen komt u uiteindelijk bij één van de vier singletrackroutes. Liever dichterbij de singletrackroute starten of verzekerd zijn van een parkeerplaats? Ga dan naar één van de startpunten. De startpunten zijn te vinden via de bijgevoegde overzichtskaart en op de website van het Grenspark.

Vignet-systeem

Op dit moment kan iedereen nog gratis de nieuwe routes ontdekken Vanaf 1 januari 2021 is een vignet verplicht op de vier aangelegde routes. De routes zullen intensief gebruikt worden, wat vraagt om regelmatig onderhoud. Met de opbrengst van het MTB-vignet beschermen we de natuur rondom de routes en onderhouden we de paden. De exacte prijs van het vignet is nog niet bekend. We trachten de externe kosten zo laag mogelijk te houden en houden hiermee ook rekening met prijzen in andere gebieden. Naar verwachting zal het volledige MTB netwerk in december klaar zijn voor gebruik en officieel geopend worden. Op dat moment zal ook alle informatie rondom het vignet-systeem bekend worden gemaakt.

Alle partners zijn erg trots op deze samenwerking en het prachtige resultaat. Pak allemaal snel uw mountainbike en verken de uitdagende routes! Klik hier voor meer informatie.

Miranda Fieret
Miranda Fieret