Abdijbossen

Welkom in Abdijbossen

De Abdijbossen liggen op de hoge zandgronden van Noord-Brabant. Wandel door het bos met Oostenrijkse dennen, berk en vlier. Er is ongeveer dertig meter hoogteverschil met de naastgelegen Noordpolder van Ossendrecht!

Miranda Fieret
Miranda Fieret

Boswachter van dit gebied

Meer over Abdijbossen
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Over het gebied

  Er is ongeveer dertig meter hoogteverschil met de naastgelegen Noordpolder van Ossendrecht! Het natuurgebied ligt vlak bij de grenzen van Noord-Brabant, Zeeland en België.

  Natuurpoort

  De Volksabdij bij de Abdijbossen is één van de Natuurpoorten van Brabant, de Brabantse Wal en de poorten van het Grenspark De Zoom - Kalmthoutse Heide. Wandel vanaf hier het grensoverschrijdende natuurgebied in. Geniet van de vele vogels in het bos en de vergezichten vanaf de hoger gelegen wal.

  Wandelen door het gebied

  Er lopen drie wandelingen door het gebied: wandelroute Pauw (5 km) en de Abdijwandeling (2,5 km) en wandelroute Kikker (4,5 km). Route Pauw is herkenbaar aan de blauwe bordjes met een pauw en loopt deels over de Brabantse Wal. Hierdoor heb je een mooi uitzicht en mag je klimmen en dalen. De Abdijwandeling leidt je door het bosgebied en is gemarkeerd met paarse bordjes. Liefhebbers van wandelen en lekker eten en drinken kunnen ook kiezen voor happen en trappen. De fietsroute is ongeveer 50 kilometer en onderweg stop je meerdere keren voor een heerlijke culinaire pauze.

   

  Koolmees bij vijver

  Vogels kijken

  In de abdijbossen broeden verschillende vogelsoorten, zoals de vlaamse gaai, koolmees en pimpelmees en het roodborstje. Natuurmonumenten creëert open plekken in het bos waar loofbomen als berk en lijsterbes kunnen ontkiemen. Met deze ingreep ontstaat een gevarieerder, natuurlijker bos, waardoor ook meer planten en dieren naar het gebied komen. En daar kan jij van genieten!

  Eten, drinken en slapen

  Na je wandeling kun je bij restaurant De Blauwe Pauw van Natuurpoort De Volksabdij iets eten of drinken. In de Volksabdij kun je ook overnachten.

   

  Abdijbossen

  Agenda

  Nachtegaal
  za 13 mei
  Wandelen

  Vogel safari in de noordpolder van Ossendrecht

  Mei is de maand waarin bijna alle vogels weer terug zijn uit de overwinteringsgebieden om te gaan broeden. De noordpolder is een een kakofonie van vogelzang geworden. Tijdens deze tocht voor beginners kom je alles te weten over de basisvaardigheden van het vogelen.

  Abdijbossen

  Nieuws van de boswachter

  logo