Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Natuurgebied

Noordpolder van Ossendrecht

Noordpolder van Ossendrecht

Welkom in Noordpolder van Ossendrecht

Vanaf de Brabantse Wal heb je prachtig uitzicht over de omgeving. Wandel langs sloten, akkers en knotwilgen. Speur vanaf het uitkijkpunt naar fazanten. Dit oude poldergebied aan de voet van de Brabantse Wal ligt op de overgang van lage kleigronden naar hoge zandgronden.

Eefje Nuijten

Boswachter van dit gebied

Meer over Noordpolder van Ossendrecht

Over het gebied

Geniet aan de voet van de Brabantse Wal van het uitzicht over deze unieke polder. Zoek vanaf het uitkijkpunt het landschap af naar een fazant en wandel langs oude sloten, akkers en knotwilgen. Dit oude poldergebied is uniek door de overgangen tussen hoog en laag, droog en nat, zand en klei. Vanuit de hoge wal wordt water ondergronds opgestuwd naar de lage polder, waar het als kwelwater aan de oppervlakte komt.

De Noordpolder was hierdoor altijd erg drassig en niet echt geschikt voor landbouw. Om dit schone kwelwater vast te houden en vervuild water uit de omgeving buiten te houden, plaatste Natuurmonumenten stuwtjes in de afwateringssloten. Daarmee hebben we natte graslandjes gecreërd waar dotterbloemen kunnen groeien. Het slotenpatroon blijft bewaard, vanwege de cultuurhistorische waarde.

Noordpolder van Ossendrecht

Dieren en planten in de Noordpolder

Dankzij het unieke landschap en de verschillende bodemsoorten allerlei verschillende dieren en planten in het natuurgebied tegenkomen. Van de opvallend gele dotterbloem tot de prachtig gekleurde fazant.

 

Fazant (mannetje) in het veld Natuurmonumenten

Behoud van cultuurhistorisch landschap

Natuurmonumenten werkte samen met Waterschap de Brabantse Delta aan het herstel van de unieke natuur in de Noordpolder. Door verschillende maatregelen stijgt de waterstand en stroomt het ijzerrijke water minder snel weg. Het circa zesduizend jaar oude water zorgt voor het ontstaan van bloemrijke graslanden en rietkragen. Ook behoudt Natuurmonumenten de typische cultuurhistorische elementen zoals hoge knotwilgen en het middeleeuwse slotenpatroon.

Knotwilgen Noordpolder van Ossendrecht Natuurmonumenten

Bezoekersinformatie

Praktisch

Café Calfven

Calfven 99, 4641 RC OssendrechtT 0164 672 091

Extra informatie

Honden welkom, mits aangelijndBij Hoogerheide ligt aan de Zouteweg een omheind hondenlosloopveld. Daarbuiten in de Noordpolder mogen honden aangelijnd mee.
Vrij wandelen op wegen en paden
  Meer informatieSamen sterk in het buitengebied

  Zie jij iets wat niet in de haak is? Van stroperij en wildcrossen tot (drugs)afvaldumpingen, maar ook het verwaarlozen van dieren en illegale hennepteelt? Meld dit aub bij het handhavingsteam dat 24 uur per dag en zeven dagen per week op pad is in het Brabantse buitengebied.

  Bel met het speciale telefoonnummer 0900 9965 432 (lokaal tarief). De melding gaat direct naar één van de instanties die samenwerken in het handhavingsteam van Brabant. (http://www.odbn.nl/toezicht-en-handhaving/ssib)
  Noordpolder van Ossendrecht

  Nieuws van de boswachter

  logo