Nieuws van de boswachter

Blauwborst geeft concert in de Ackerdijkse Plassen

09 MEI 2018 | Natascha Hokke

Het is een drukte van jewelste in de Ackerdijkse Plassen! Vogels zoals de blauwborst, rietzanger en snor hebben de zomer in hun bol en zingen hun hoogste lied. Dirigent Wiecher Mandemaker trekt er regelmatig op uit met fotocamera om rust en inspiratie in de natuur te vinden voor zijn werk met het Laurens Collegium Rotterdam.

Zingende blauwborst

Vrijheid

Want naast zijn werk voor een van de beste koren van Nederland is Wiecher Mandemaker ook fervent vogelaar. “Ik geniet enorm van al die kleine vogeltjes die zich verschuilen tussen de rietstengels. Als het dan lukt om dit scherp op beeld vast te leggen, kan ik mijn geluk niet op!”

Kleur in het riet

De blauwe stip van de blauwborst hoef je overigens niet alleen maar in het riet te spotten. Een deel van zijn leven brengt de blauwborst ook op de grond door, mede door zijn menukaart waar insecten, spinnen, wormen en slakken op staan. Vliegend over de rietpluimen, landt hij met gespreide staart en vleugels waardoor je kort de roestrode / oranje staartveren ziet.

“Met zijn kobaltblauwe borst en oranje veren is de blauwborst niet alleen prachtig om naar te kijken, ook zijn lied is heerlijk om naar te luisteren. Vogels inspireren de mens al sinds mensenheugenis. We benijden hen om hun vrijheid en genieten van hun gezang. Zingende vogels vormen nu ook de inspiratie voor het vogelconcert. “Samen met de boswachters van Natuurmonumenten brengen wij de Paradijsvogels naar Rotterdam”, vertelt de dirigent enthousiast. “Als dirigent én vogelaar is dit voor mij een droom die uitkomt!”

Natuur bij de stad

Boswachter Maurice Kruk van Natuurmonumenten geeft als tip: “Net na zonsopkomst en voor zonsondergang heb je bij de uitkijksilo aan de Ackerdijkse Plassen de meeste kans om de zang van een blauwborst te horen. En dat is zeker de moeite waard, zeker als voorproefje voor het concert. De skyline van Rotterdam prijkt op de achtergrond, een groter contrast bestaat niet!”

Naast de blauwborst is de Ackerdijkse Plassen rijk aan bijzondere vogelsoorten die hier, onder de rook van Rotterdam, een plekje vinden.

Trailer vogelconcert Paradijsvogels

Kom naar het vogelconcert ‘Paradijsvogels’ in Rotterdam

Laat je op zaterdagavond 16 juni meevoeren in de klankwereld van muziek en vogels, uitgevoerd door het Laurens Collegium Rotterdam en ondersteund door prachtige filmbeelden uit de gebieden van Natuurmonumenten bij Rotterdam. Het concert past in het thema “Daar zit muziek in!” van de Midden-Delfland Dagen 2018. Een waar natuurspektakel wat dat je kunt beleven in de Laurenskerk, in hartje Rotterdam! De presentatie van Paradijsvogels is in handen van de Rotterdamse zangeres Ntjam Rosie.

Meld je aan via www.natuurmonumenten.nl/vogelconcert.

Natascha Hokke

Boswachter

Volg mij:Instagram