Ga direct naar inhoud
Nieuws

Blauwborst geeft concert in de Ackerdijkse Plassen

09 mei 2018 | Natascha Hokke

Het is een drukte van jewelste in de Ackerdijkse Plassen! Vogels zoals de blauwborst, rietzanger en snor hebben de zomer in hun bol en zingen hun hoogste lied. Dirigent Wiecher Mandemaker trekt er regelmatig op uit met fotocamera om rust en inspiratie in de natuur te vinden voor zijn werk met het Laurens Collegium Rotterdam.

Zingende blauwborst

Vrijheid

Want naast zijn werk voor een van de beste koren van Nederland is Wiecher Mandemaker ook fervent vogelaar. “Ik geniet enorm van al die kleine vogeltjes die zich verschuilen tussen de rietstengels. Als het dan lukt om dit scherp op beeld vast te leggen, kan ik mijn geluk niet op!”

Kleur in het riet

De blauwe stip van de blauwborst hoef je overigens niet alleen maar in het riet te spotten. Een deel van zijn leven brengt de blauwborst ook op de grond door, mede door zijn menukaart waar insecten, spinnen, wormen en slakken op staan. Vliegend over de rietpluimen, landt hij met gespreide staart en vleugels waardoor je kort de roestrode / oranje staartveren ziet.

“Met zijn kobaltblauwe borst en oranje veren is de blauwborst niet alleen prachtig om naar te kijken, ook zijn lied is heerlijk om naar te luisteren. Vogels inspireren de mens al sinds mensenheugenis. We benijden hen om hun vrijheid en genieten van hun gezang. Zingende vogels vormen nu ook de inspiratie voor het vogelconcert. “Samen met de boswachters van Natuurmonumenten brengen wij de Paradijsvogels naar Rotterdam”, vertelt de dirigent enthousiast. “Als dirigent én vogelaar is dit voor mij een droom die uitkomt!”

Uitkijksilo Ackerdijkse Plassen

Natuur bij de stad

Boswachter Maurice Kruk van Natuurmonumenten geeft als tip: “Net na zonsopkomst en voor zonsondergang heb je bij de uitkijksilo aan de Ackerdijkse Plassen de meeste kans om de zang van een blauwborst te horen. En dat is zeker de moeite waard, zeker als voorproefje voor het concert. De skyline van Rotterdam prijkt op de achtergrond, een groter contrast bestaat niet!”

Naast de blauwborst is de Ackerdijkse Plassen rijk aan bijzondere vogelsoorten die hier, onder de rook van Rotterdam, een plekje vinden.

Trailer vogelconcert Paradijsvogels

Terugblik: Vogelconcert Paradijsvogels

Op zaterdag 16 juni vond in hartje Rotterdam een bijzondere samenwerking plaats. Het Laurens Collegium Rotterdam, soul- en jazz zangeres Ntjam Rosie en Natuurmonumenten verrasten het publiek van zo’n 440 mensen met een prachtig klassiek concert. Natuur, klassieke muziek & stad wisten elkaar deze avond moeiteloos te vinden.

De liederen (o.a. uit de Renaissance van Clément Janequin, maar ook moderne stukken van Peteris Vasks) werden loepzuiver gezongen door Het Laurens Collegium Rotterdam, een van de beste koren van ons land. De stukken werden afgewisseld door fantastische natuurbeelden van de Ackerdijkse Plassen en het Rotterdams platteland. 

Het concert werd afgesloten met een lied van de urban zangeres, ondersteund door het koor en dirigent Wiecher op de piano. Ntjam Rosie maakte dit lied Love of my life (birds of paradise) speciaal voor dit concertIn de video hieronder zie je een fragment van het optreden!

Fragment Ntjam Rosie en Laurens Collegium Rotterdam - Love of my life (birds of paradise)

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter