Ga direct naar inhoud
Nieuws

Boswachter heeft genoeg van zwerfvuil bij de Berkelse Zweth

22 juni 2017 | Natascha Hokke

Een volle vuilniszak is de oogst van slechts één week. Boswachter Maurice baalt ervan dat mensen zo slecht met de natuur omgaan. Op het moment dat Natuurmonumenten de parkeerplaats Berkelse Zweth van Provincie Zuid-Holland begin dit jaar overnam, haalde zij de prullenbakken op het terrein weg.

Vuilniszak

Boswachter Maurice Kruk van Natuurmonumenten licht toe: “Met het weghalen van prullenbakken stimuleren we mensen om zelf hun afval mee naar huis te nemen.”

Dat nog niet iedereen zijn of haar afval meeneemt, zorgt zo nu en dan voor frustratie bij de boswachter en zijn vrijwilligersgroep. “Minimaal 1 keer per week gaan we naar de parkeerplaats aan de Ackerdijkse Plassen om hier het vuil te rapen. Helaas neemt nog niet een ieder zijn of haar eigen verantwoordelijkheid. We hopen op betere, maar vooral schonere tijden. Ik nodig een ieder uit daaraan een bijdrage te leveren.”

Boswachter Maurice Kruk bij Parkeeplaats Berkelse Zweth

Boswachter Maurice Kruk bij de Berkelse Zweth

Prullenbakken

Natuurmonumenten kiest ervoor om in geen van haar natuurgebieden vuilnisbakken te plaatsen. Uit ervaring weet de boswachter dat hoe meer prullenbakken er staan, des te meer vuil er naar een gebied wordt gebracht. Daar zit dan bijvoorbeeld ook snoeiafval bij.  Zodra er een zak met vuil naast een volle prullenbak gezet wordt, scheuren vogels – vooral kraaien en meeuwen – die open. Het resultaat is dat het vuil alle kanten op waait.

Help jij mee?

“Iedereen kan heel simpel en met weinig moeite zelf een steentje bijdragen aan het schoon en leefbaar houden van de gebieden door een tasje mee te nemen en thuis het vuil weg te gooien”, aldus boswachter Maurice Kruk. De boswachter stelt ook knijpprikkers beschikbaar aan mensen die hem wekelijks willen helpen en een rondje door het gebied willen doen om het vuil te rapen. De boswachter is te bereiken via [email protected]

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter