Ga direct naar inhoud
Nieuws

Boswachter zoekt vrijwillige rechterhand in natuurgebieden Rotterdam en Midden-Delfland

20 juli 2022 | Natascha Hokke

Vind je het leuk om in de natuur te werken? Steek jij graag je handen uit de mouwen en ben jij een kei in organiseren, regelen, enthousiasmeren en aansturen? De boswachters van Natuurmonumenten zijn op zoek naar 3x een vrijwillige groepscoördinator die samen met de vrijwilligers komt helpen in onze natuurgebieden én de coördinatie van deze groep enthousiaste vrijwilligersgroep verzorgt. Het gaat om de Ackerdijkse Plassen (tussen Rotterdam en Delft) en de Vlietlanden (bij Maasland en Vlaardingen).

Vrijwilligers aan het werk in de Vlietlanden

Regelen, organiseren en aansturen

Anneloes Vennik, vrijwilligerscoördinator bij Natuurmonumenten, vertelt: “Wat de functie inhoudt? Naast dat je lekker in de natuur de handen uit de mouwen steekt, bereid je met de boswachter de werkdag voor aan de hand van een (jaar)planning. Op de werkdag coördineer je de werkzaamheden. Na de werkdag schrijf je een kort verslag, zodat de boswachter en de andere vrijwillige groepscoördinatoren weten of de geplande werkzaamheden zijn gelukt. We zoeken dus echt een aanspreekpunt voor de groep en vrijwillige rechterhand van onze boswachters!”

Hooien met de boswachter

Hooien en afvoeren is een van de werkzaamheden in de zomer

Samen beschermen we het groen

Natuurmonumenten zet zich actief in voor de bescherming van schaarse groene ruimte bij grote steden zoals Rotterdam. Aan de noordrand van Rotterdam vind je verschillende polders die beheerd worden door boswachters, boeren en vrijwilligers. Het Rotterdams platteland noemen we dat. Ga je even verder? Dan kom je in het eerst aangewezen Bijzonder Provinciaal Landschap van ons land: Midden-Delfland. Voor beide gebieden zoeken we vrijwillige groepscoördinatoren, namelijk voor:

Ackerdijkse Plassen

Rondom het beheerkantoor van de boswachters ligt een bijzonder vogelreservaat, de Ackerdijkse Plassen. Dit is voor het publiek alleen onder begeleiding toegankelijk. Een groep enthousiaste vrijwilligers onderhoudt op woensdag en zaterdag samen met de boswachters dit bijzondere en diverse gebied bestaande uit uitgeveende plasjes, moeras met rietvelden, moerasbos, weidegebied en een erf met boomgaard. Om het werk goed en veilig te laten plaatsvinden, zoeken we een vrijwilliger die de coördinatie op zich willen nemen.

De Vlietlanden

Het andere gebied waar we een vrijwillige groepscoördinator voor zoeken, is de Vlietlanden. De Vlietlanden in Midden-Delfland ligt bij Maasland en Vlaardingen en is een veengebied met echte ouderwetse Nederlandse natuur. Dit natte land is nooit ingepolderd, wat bijna nergens voorkomt in Nederland. De bodem is daardoor niet ingeklonken en het gebied ligt hoger dan de omringende polders. Je vaart met de boot de Vlietlanden in. Daar vind je riet- en hooilandjes, met zeldzame planten en weidevogels.

Vlietlanden

Vlietlanden bij Vlaardingen en Maasland

Werkzaamheden

De werkzaamheden van de vrijwilligersgroepen bestaan - afhankelijk van het seizoen - uit het snoeien van bomen, wilgenknotten, maaien en hooien en het vrijhouden van het moeras van bomen. Jaarrond voeren we werkzaamheden uit zoals het plaatsen en repareren van hekwerken, onderhoud/reparatie van recreatieve voorzieningen zoals banken, infopanelen e.d.

Boswachter zoekt…

De boswachters zoeken drie vrijwillige groepscoördinatoren, namelijk:

Word jij enthousiast van deze functie en een locatie / dag in het bijzonder? Werk jij graag mee aan een mooi Nederland? Of wil je meer weten? Neem contact op met boswachter Anneloes Vennik: [email protected].

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter