Ga direct naar inhoud
Nieuws

Arboretum Poort Bulten beter toegankelijk voor mensen met een beperking

18 september 2019 | Simone Damhof

Natuurmonumenten maakt tientallen natuurgebieden en natuurspeelplekken toegankelijk voor mensen met een beperking. Er zijn al 27 gebieden ontsloten, daar komen de komende maanden nog 13 bij. Wandelroutes zijn aangepast, faciliteiten aangelegd en informatievoorziening toegankelijk gemaakt. Tijdens de Week van de Toegankelijkheid (7-11 oktober) worden op tal van deze plekken bijzondere evenementen georganiseerd.

rolstoelvriendelijk

Samenwerking

De aanleg van de toegankelijke natuur kon worden gerealiseerd dankzij deelnemers van de Nationale Postcode Loterij. Natuurmonumenten werkte de afgelopen drie jaar bovendien nauw samen met Groen en Handicap, de Speeltuinbende, HandicapNL, Ieder(In) en het Gehandicapte Kind om de natuurgebieden en natuurspeelplekken écht toegankelijk te maken voor mensen en kinderen met een beperking.

Grintenboschroute: Van geraniums naar bloemenweide

Eén van de inmiddels toegankelijke gebieden in Twente is het Grintenbosch in Haaksbergen. Bewoners van een nabijgelegen verzorgingstehuis wilden graag de natuur in, maar werden daarin belemmerd omdat het bos niet toegankelijk was voor een rolstoel of rollator. De wijkraad besloot daarop in actie te komen en Natuurmonumenten schoot te hulp. Boswachters en buurtbewoners pasten samen de paden aan. Kinderen van kinderopvang Bloesem bouwden met vrijwilligers van Natuurmonumenten insectenhotels en zaaiden een bloemenweide in. Er werden bankjes geplaatst bij de weide en in het bos. Boswachter Simone Damhof: “Natuur zou inderdaad voor iedereen toegankelijk moeten zijn. Dat houdt ons als boswachters Communicatie en Beleven continu bezig. We zetten bijvoorbeeld in enkele gebieden elektrokarren in om mensen die minder mobiel zijn een fijne natuurbeleving te bezorgen. Fijn om dit door goede samenwerking te kunnen realiseren. We zijn dan ook enorm blij dat we deze route door het Grintenbosch konden aanleggen. Als je de mensen ziet genieten van de kleuren en geuren in en om de bloemenweide, geniet je zelf ook.”

Ommetje Arboretum Poort Bulten

In Arboretum Poort Bulten kan iedereen nu ook onbeperkt genieten. Paden pasten we aan waardoor ze nu nog beter begaanbaar zijn voor rolstoelgebruikers. Naast de bankjes is ruimte om een rolstoel te plaatsen, picknicktafels zijn van de juiste afmetingen en ook andere drempels namen we weg. De route staat aangegeven op het nieuwe entreebord.

Allemaal naar het Arboretum

In het kader van de Week van de Toegankelijkheid is er op woensdag 9 oktober een ochtendwandeling en een middagwandeling. We kunnen rolstoelgebruikers dan het park optimaal laten ervaren. Na een warm welkom gaan de deelnemers, eventueel met begeleider samen met een gids op pad. Onderweg attenderen we hen op de bijzonderheden en vertellen we allerlei leuke wetenswaardigheden over de bomen en het park. Voor geïnteresseerden die geen rolstoelgebruiker zijn, maar die ook niet lang kunnen wandelen, is er ’s middags een elektrokartocht te boeken. Er zijn geen kosten aan de activiteiten verbonden.

Voor alle activiteiten geldt dat vooraf aanmelden noodzakelijk is: Hier vind je alle informatie over de activiteiten en het aanmelden.

Simone Damhof
Simone Damhof