Ga direct naar inhoud
Nieuws

Bezoekers verwijderen klimop

17 oktober 2019 | Simone Damhof

Vanaf september tot ver in de winter bloeit de klimop. Er zijn mensen die er een hekel aan hebben, dat merken we ook in Arboretum Poort Bulten. We constateren dat bezoekers klimop verwijderen. Insecten zijn echter fan van klimop. Ze vinden er ook laat in het jaar nog nectar en stuifmeel. Verwijderen van klimop heeft dus helemaal geen functie.

klimopbij sandra brennand

Ogen en oren open

Als je in de buurt staat van een boom die begroeid is met klimop is het even opletten. Vaak hoor je gezoem en gefladder. Helemaal als de zon schijnt is het een drukte van jewelste. Zweefvliegen maken gebruik van klimop en honingbijen halen er hun laatste nectar en stuifmeel op.

Klimop must voor klimopbij

De klimopbij is een wilde bij die gespecialiseerd is in klimop. Alleen daar kan hij terecht voor stuifmeel. Ook het boomblauwtje is afhankelijk van klimop: dit is de enige plant waar de vlinder haar eitjes afzet.

Brandstof om te vliegen en reserves voor de winter

Vlinders als kleine vos, dagpauwoog en gehakkelde aurelia brengen als vlinder de winter door en proberen op deze manier nog wat reserves binnen te krijgen. Voor vlinders die naar het zuiden vliegen zoals de atalanta is het extra brandstof voor de vlucht.

Meer vlinders

Een derde reden waarom vlinders zich tegoed doen aan de nectar van de klimop is de voortplanting. Het bont zandoogje bijvoorbeeld kan meer vliegen als hij goede voeding krijgt. Zo kunnen ze veel vrouwtjes bevruchten en de vrouwtjes kunnen op hun beurt weer meer eitjes afzetten. Gevolg is dat er weer meer vlinders in de generatie na de winter zullen zijn.

Boom als steuntje

Klimop beschadigt bomen niet, weghalen is niet nodig. Klimop gebruikt de boom alleen als steuntje. Voeding haalt hij met zijn eigen wortels uit de bodem. Pas wanneer de klimop de boomblaadjes gaat overgroeien heeft de boom er last van. Daarnaast is klimop ook voor vogels van belang. Niet alleen komen die af op de insecten (voedsel), ook maken merels, winterkoninkjes en mussen graag hun nest in de klimop: daar vallen ze niet op. Alle reden om klimop te houden en daarnaast is het ook gewoon een heel mooi gezicht, zo’n groene boom.

Simone Damhof
Simone Damhof