Ga direct naar inhoud
Nieuws

Heropening bijenhuis arboretum Poort Bulten

27 maart 2023 | Simone Damhof

Arboretum Poort Bulten staat in volle bloei. Een traktatie voor de zintuigen. In het zicht de pastelkleurige bloesems, in je neus de geur van de lente en al zoemend kondigen de bijen het nieuwe seizoen aan. Natuurmonumenten en de imkervereniging Oldenzaal gaan de komst van het nieuwe seizoen op 16 april vieren. Op de dag van de nationale bijentelling kan je kennismaken met de imkers en het vernieuwde bijenhuis tussen 12.00 uur en 16.00 uur.

bijenhuis arboretum Poort Bulten

Make over

Het kleine zwarte gebouwtje staat al enkele decennia als blikvanger in het arboretum. Het biedt plaats aan de bijenvolken van de imkervereniging Oldenzaal. Het bijenhuis kreeg een make over. Binnen vind je informatie over honingbijen, buiten sieren kleurrijke panelen over wilde bijen en bloemen het huisje. Op de panelen staan QR-codes. Deze leiden je direct naar filmpjes met meer informatie. Interactief en educatief.

Bloemenparadijs

Het arboretum is een paradijs voor insecten als bijen en vlinders. ‘We passen een specifiek maaibeheer toe waardoor bijvoorbeeld wilde orchideeën, margrieten en lupinen ervoor zorgen dat het in de lente en vroege zomer een bloemenparadijs is’, vertelt Simone Damhof, boswachter Communicatie en Beleven bij Natuurmonumenten. ‘Samen met de bomen die vol bloesems zitten in het voorjaar is het de perfecte leefomgeving voor insecten’.

Kom d’r bij!

Tijdens de nationale bijentelling op 16 april van 12.00 tot 16.00 uur zijn er de volgende activiteiten.

  • Informatie over imkervereniging Oldenzaal
  • Een mini-theater ‘de blije bij’ voor kinderen
  • Een gratis lentebingokaart
  • Producten die van bijenwas gemaakt zijn
  • Een korfvlechter

Samenwerken aan biodiversiteit

De imkervereniging Oldenzaal, het IVN Oldenzaal/Losser en omgeving en Natuurmonumenten werken samen aan de verbetering van de biodiversiteit. De imkers zorgen voor de bijenvolken in het arboretum en zijn op verschillende data aanwezig. Bijvoorbeeld tijdens de Scharrelkidsdagen van het IVN in 2023. Hier vind je de data.

Bijenhuis Open deur

Op 16 april heropent Natuurmonumenten samen met de imkervereniging Oldenzaal het bijenhuis in arboretum Poort Bulten.

Simone Damhof
Simone Damhof