Ga direct naar inhoud
Nieuws

Het arboretum,  Betsie en de QR-code

16 juli 2020 | Simone Damhof

Vorige week beloofde ik om de weg van mijn verhaal te vervolgen in het arboretum. Arboretum? Ja, sinds 2016 heeft Natuurmonumenten een arboretum.  En warempel, ik wist wat het was. Vroeger wandelde ik er wel eens met mijn ouders. Niet wetend dat het ooit een favoriete werkplek zou worden en dat ik met dit bomenpark zoveel werk zou krijgen.  Want we hebben nogal een opgave.

Arboretum Poort Bulten Donaties QR code

Postzegels, sigarenbandjes en bomen

Toen de datum van de overdracht naderde dook ik enthousiast in de geschiedenis van het park. Want hoe bedenk je het om een bomenverzameling aan te leggen? Postzegels of sigarenbandjes namen ook toen toch al veel minder ruimte in? Maar toen was natuurlijk alles anders. Textielfabrikanten bouwden buitenhuizen in het landelijk gebied. Bereisd als ze waren namen ze ook allerlei hobby’s mee. Tennis en voetbal zijn er mooie voorbeelden van. Dhr. Gelderman vestigde zijn aandacht op de aanleg van een arboretum en hij gaf tuinarchitect Springer opdracht om dit aan te leggen. Dat breidde zich natuurlijk uit. Wij zitten er nu mooi mee. In positieve zin dan.

Springer arboretum

Tuinarchitect Leonard Springer legde meer dan 100 jaar geleden Arboretum Poort Bulten aan.

En toen wij ….

Textielfabrikanten drukten hun stempel op natuur in Twente want ook het Buurserzand, de Snippert, Hakenberg en Egheria hadden vroeger een textielfabrikant als eigenaar. Natuurmonumenten kreeg in 2016 deze ‘parel’ erbij. Duizend verschillende soorten bomen, in groepjes geplaatst en voorzien van naambord, alsof je door een openluchtmuseum wandelt. Elke boom staat zelfs in de digitale catalogus. We verzetten er de laatste jaren veel werk. Erg arbeidsintensief, heel anders dan een natuurgebied. Maar Arboretum Poort Bulten is inmiddels nog meer een publiekstrekker.

Beloofd is beloofd

Ik neem je even mee, beloofd is beloofd. Een korte wandeling door het arboretum. Stel je voor … in de lente kom je door de poort en staan de bomen vol in bloei, je ruikt de bloesems, je hoort bijen zoemen en je staat aan de rand van een bloemenveld. Via slingerpaadjes bereik je het later aangelegde poelenlandschap. De kikkers kwaken en de oeverranden kleuren paars van lupinen en orchideeën. En stilte. Rust. Je neemt plaats op een bankje …. Niets. Dat is het arboretum.

Wilde bloemen arboretum

Het arboretum heeft naast 1000 verschillende soorten bomen ook hele hoge natuurwaarden. In het voorjaar is het één grote bloemenzee.

En toen ik … het gaat alle kanten op. Ook de goede.

Even tussendoor: we deden met het team de DISC-test. Ik scoor ‘geel’, behoorlijk veel. Dat betekent dat ik graag nieuwe dingen bedenk. Positief ben, altijd vol plannen zit en gaat het niet linksom, dan wel rechtsom. Ik vind bijna alles leueueuk (spreek uit op z’n Twents 😉 ). Het gaat in de ogen van collega’s soms alle kanten op. Gelukkig leerde ik me ‘blauw’ gedrag aan, dat geeft structuur. Zo gaan alle draaiboeken en jaarplannen bij mij netjes in excel. Het komt anders nooit goed.

Boswachter stand in donaties QR-code

Onze stand-in boswachter. Scan de QR-code, doneer een klein bedrag en je hebt ons enorm geholpen!

Let me introduce you …. Betsie en de QR-code

‘Marketing’ ligt ook op mijn bord. Aan mij dus de taak om ook het arboretum in de markt te zetten. En aangezien ik graag nieuwe dingen mag bedenken en positief ben ingesteld dacht ik: ‘’Appeltje, eitje en klaar”. En: “Het arboretum is zo mooi, dit verkoopt zichzelf. Bezoekers gaan na een bezoek spontaan op zoek naar de 'vrije gift' bus". Dus ik maakte mooie posters met een QR-code. Te mooi, denk ik. Niet urgent genoeg, te positief gedacht. Dus inkomsten nihil. 

En nu opnieuw, het moet lukken

Ik ga op vakantie en regelde een stand-in. Ik noemde haar Betsie, dat klinkt wel lekker. Betsie de Boswachter staat direct bij de entree en is goed zichtbaar vanaf het terras van de Schenkerij. Ze houdt een QR-code vast. Als je deze zomer het park bezoekt, scan je dan de QR-code en help je ons? Het is hard nodig. We komen anders niet uit met de beheergelden. Je mag gerust met Betsie op de foto, tag je ons dan even?  We zijn natuurlijk ook nieuwsgierig naar andere mooie zomerplaten van het arboretum. Stuur ze gerust. Liever direct doneren? Graag! Dat kan hier.

 

elektrokartochten arboretum

Iedereen mag van het park genieten.

Simone Damhof
Simone Damhof