Ga direct naar inhoud
Nieuws

Kringmosoortje vindt plek op zwerfsteen

28 januari 2019 | Simone Damhof

Kleine, omgekeerde witte paddenstoeltjes hangen als omgekeerde schoteltjes aan het mos. Je moet er voor op je knieën om ze te spotten.

kringmosoortje

Bijzondere vondst in Twente

Het Kringmosoortje leeft op levende bladmossen; onbekend is of hij er een voorkeur voor bepaalde soorten mos op nahoudt. Deze soort is van slechts een handvol locaties uit ons land bekend, en ook uit de ons omringende landen zijn er geen of nauwelijks meldingen. Het paddenstoeltje staat op de Rode Lijst. Het is een minuscuul paddenstoeltje met een wit hoedje van een paar millimeter. Bij zonnig en droog weer zijn ze snel onherkenbaar gekrompen.

Zwerfsteenbewoner

Tien jaar geleden trof men dit kleine oorvormige paddenstoeltje aan in Arboretum Poort Bulten op enkele soorten mos. Het bleek te gaan om het zelden gemelde Kringmosoortje. Nu, januari 2019 ontdekte men soortgelijke mini's aan op mos op een zwerfsteen in Oldenzaal. Opnieuw blijkt het te gaan om het Kringmosoortje. Dit paddenstoeltje houdt van kalkhoudende plekken, de vondst op een zwerfsteen is dan ook niet zo verwonderlijk. Rondom de stuwwalen zijn er genoeg te vinden.

Dit bericht is en samenvatting van een bijdrage van Laurens van Run hij schreef er een artikel over in Nature Today. Gerben Winkel maakte de prachtige foto.

Simone Damhof
Simone Damhof