Ga direct naar inhoud
Nieuws

Nieuwe orchideeënsoorten in Twente

03 juni 2019 | Simone Damhof

Op enkele plekken zien we ze weer, prachtige orchideeën. In het beekdal bij erve Middelkamp op landgoed Egheria, maar ook in Arboretum Poort Bulten. Vooral heide, hooilanden en moeras zijn kansrijk voor orchideeën. Er zijn maar liefst 16 soorten in Overijssel te vinden van deze prachtige wilde bloemen. In Twente ontdekten we zelfs nieuwe soorten.

Orchidee Natuurmonumenten

Nieuws

Boswachters in Twente wisten eigenlijk al dat het een goed jaar voor de orchidee is. Naast het kantoor in de De Lutte staat namelijk een groepje donkerpaarse orchideeën te pronken midden tussen gele boterbloemen, margrieten, paardenbloemen en andere wilde bloemen. Door de juiste combinatie van grondsoorten, insecten, wind en schimmels weet deze bloemensoort zich te handhaven.

De provincie Overijssel rapporteerde dat het goed gaat met de orchideeën in Overijssel. Jauke Boerdam van RTV Oost wilde weten hoe dat allemaal zo komt en ging een gesprek met onze boswachter ecologie Annemieke Ouwehand aan: hier vind je het verslag en de geluidsopname.

Bijzonder verhaal

En wil je meer zien? Paco Calbo vertelde voor de camera van RTV Oost het bijzondere verhaal van de orchidee. Zo kom je te weten dat we in Twente echt twee nieuwe soorten hebben, welke dieren er gek zijn op de welriekende nachtorchis en dat je zwaar in overtreding bent als je deze wilde bloemen steelt.

Simone Damhof
Simone Damhof