Ga direct naar inhoud
Nieuws

Paddenstoelenparadijs Arboretum Poort Bulten

15 oktober 2019 | Simone Damhof

Paddenstoelendeskundige Marian Oude Tijdhof ging voor ons in Arboretum Poort Bulten op zoek naar de ‘specials’ onder de paddenstoelen. En ze vond een heleboel bijzondere exemplaren. Naar anijs ruikende soorten, maar ook paddenstoelen die smullen van dood hout.

paddenstoelen arboretum

Nederland kent ongeveer 3500 soorten paddenstoelen, van giftig tot eetbaar en van algemeen tot zeer zeldzaam. Een paddenstoel is niet meer dan het zichtbare vruchtlichaam van een ondergrondse schimmel of zwam. De meeste schimmels gedijen het best onder vochtige omstandigheden. Met de regen van de laatste weken was het dus ideaal weer om te groeien.

Schraal land en voedselrijk

De speciale Zwartwordende wasplaat voelt zich thuis in het arboretum. Dit komt omdat de graslanden voedselarm zijn. Bijzondere planten en ook paddenstoelen kunnen zich dan goed ontwikkelen. De Zwartwordende wasplaat, de naam zegt het al, verkleurt zwart bij ouderdom en kneuzing.   

Smullen van dood hout

De Eikenboleet leeft in symbiose met eik. Dit betekent dat ze elkaar nodig hebben om te leven. De Goudvliesbundelzwam is een necrotrofe parasiet en komt voor op loofbomen, vooral op beuk. 'Necrotroof' betekent dat-ie zowel op levend als dood hout kan leven. Als zo'n zwam zich op een nog levende boom vestigt, gaat die boom in zijn binnenste en aan zijn wortels rotten. Hierdoor sterft de boom en smult de zwam nog jaren van het dode hout.

Zoete opruimer

De Groene anijstrechterzwam is een opruimer van strooisel in loof- en gemengde bossen. Deze paddenstoel zorgt voor vertering van het strooisel zodat dit weer kan worden opgenomen in de voedselkringloop van het bos. Hij heeft zijn naam te danken aan de heerlijke anijsgeur die hij  verspreidt.

Kleurrijke paddenstoelensoort

De Zwartpurperen russula is er één van een zeer kleurrijke familie.  Je hebt russula’s in veel verschillende kleuren: grijs, beige/bruin, diverse tinten geel, roze, rood, groen, paars en er is zelfs een Regenboogrussula. Sommige russula’s leven samen met verschillende soorten bomen, andere met uitsluitend den. De Zwartpurperen vind je hoofdzakelijk bij eik.

Paddenstoelen zoeken

Misschien staan de bijzondere exemplaren er nog. Of ze hebben inmiddels plaats gemaakt voor andere exemplaren. Wil je op zoek naar paddenstoelen? Download hier een van de wandelroutes en ontdek het arboretum.

Simone Damhof
Simone Damhof