Ga direct naar inhoud
Nieuws

Tuinvaas na honderd jaar terug op ‘oale groond’

28 november 2023 | Simone Damhof

Een opmerkelijk stukje geschiedenis keert terug naar arboretum Poort Bulten: de tuinvaas, na honderd jaar herenigd met zijn oorspronkelijke grond. Patty Ament-Gelderman, voormalig bewoner van het nabijgelegen jachthuis, kwam met het idee afgelopen zomer.

Vaas arboretum Poort Bulten

Feestelijke terugkeer

Vorige week werd de vaas feestelijk teruggebracht door een team van toegewijde vrijwilligers. De terugkeer van de vaas was geen eenvoudige opgave. Met zorgvuldig rekenwerk en spierkracht slaagden de vrijwilligers erin om de vaas veilig van Drenthe naar De Lutte te transporteren.

Nostalgische verhalen

Patty deelde tijdens de koffie met koek enkele nostalgische verhalen over de vaas. De vaas pronkte in de winter met deksel en fazant. In de zomer was de vaas gevuld met levendige rode geraniums.

De originele tuinvaas is weer terug in arboretum Poort Bulten

De originele tuinvaas is weer terug in arboretum Poort Bulten

Unieke kenmerken

De vaas is vermoedelijk geplaatst in de twintiger jaren van de vorige eeuw. Een vrijwilliger viel al gauw het stempel van Brouwer's Aardewerk  op. De ingegraveerde initialen onderaan onthullen zijn afkomst uit de tijd waarin Willem Brouwer de scepter zwaaide over Fabriek van Brouwer's Aardewerk. Even verder speurend ontdekten we dat vanaf 1919 het kenmerk "Made in Holland" werd toegevoegd. Dat kenmerk konden we niet vinden. Dan moet de vaas van voor 1919 zijn. 

Een nieuw hoofdstuk

De terugkeer naar arboretum Poort Bulten voegt hiermee een nieuw hoofdstuk toe aan het leven van de tuinvaas. Deze staat nu weer als een tijdloos kunstwerk op zijn oorspronkelijke plek. 

de pijl wijst naar de plek van de tuinvaas

Ook vroeger stond de tuinvaas al in de tuin van de woning bij arboretum Poort Bulten.

Simone Damhof
Simone Damhof