Ga direct naar inhoud
Nieuws

Verwachtingen 

12 april 2021 | Simone Damhof

Een zomeravondwandeling over de paarse heide die uitmondt in een herfstachtige moddertocht. Reeën die verstoppertje spelen op het moment dat jij een reewildexcursie organiseert … We maakten het allemaal mee. Soms overtreffen we de verwachting, soms krijg je iets te zien wat je totaal niet verwachtte en het komt ook voor dat je niet kreeg waarvoor je wel boekte. Het kan bij ons allemaal zo maar gebeuren.

blog 14 simone damhof

Propositie

Mijn collega van Centraal kantoor stuurde een mail met het verzoek om mee te denken over nieuwe proposities voor onze doelgroep ‘recreant’. Een propositie is de belofte over de waarde van een product of dienst. Nu willen we het liefst van alles beloven maar dat ligt met ‘natuur’ als onvoorspelbaar product soms anders.

Gezinnen, wandelaars en mountainbikers

Doelgroepzonering is erg belangrijk. We zien het nu de natuurgebieden steeds drukker bezocht worden. Een mountainbiker geniet op een heel andere manier van onze natuur dan een fietser, wandelaar of gezin met kleine kinderen. Er zijn bezoekers die het liefst ‘niets’ willen in onze gebieden en er zijn bezoekers die bij wijze van spreken graag een naamplaatje, pijltje of bordje aan elke boom gespijkerd zien. Voor de ene groep organiseren we exclusieve, kleinschalige reewildwandelingen en gezinnen met kinderen komen naar een drukbezochte Nacht van de Nacht.

Ree

Onverwacht sta je dan ineens oog in oog met een ree. Genieten toch?

Onvoorspelbaar

Eigenlijk willen we altijd de verwachtingen van onze bezoekers overtreffen. En we zijn blij als dat lukt. Maar een belofte doen over ons product 'natuur' is soms een ding. Want in plaats van een steady product, wil deze natuur nog wel eens onvoorspelbaar zijn. We blijven ons uiterste best doen om iedereen een indrukwekkende natuurbeleving te bezorgen, ondanks en dankzij de onvoorspelbaarheid van de natuur en de soms onvoorspelbare reacties en verwachtingen van de bezoekers.  

Want bij ons in de natuur  …

  • … kan het zijn dat de paden modderig zijn in de herfst. Ja, je verwacht het niet ;-) maar het is echt zo! En nee, asfalteren is geen optie.
  • … kan het maar zo zijn dat een zomeravondwandeling over de paarse heide de ultieme herfstachtige ervaring wordt, inclusief een stortbui.
  • … kan het ook maar zo zijn dat je een reewildexcursie boekt en dat het reewild verstoppertje speelt.
  • … krijg je soms dus iets wat je van tevoren niet boekt of bedenkt. Kijk je ineens in twee reebruine ogen van een echte Bambi, of kun je op afstand een hooglanderkalf bewonderen. Hoe mooi is dat!
  • … worden we zo maar verrast door blauwe heikikkers in februari in plaats van midden of eind maart.
  • … werken vrijwilligers met veel plezier en inzet in het natuurbeheer en in de natuurbeleving. Ze leiden mensen rond, schenken koffie met een glimlach in De Wakel en vertellen met passie over de mooie routes. Verwacht geen snelle praatjes en acties maar veel tijd voor de bezoeker.

Onvoorspelbaar en verrassend

En om even terug te komen op de propositie. Uiteraard kunnen we beloften doen over de waarde van onze natuur. De heide blijft de heide, het veen blijft het veen, het bos blijft het bos. En voor de rest is het genieten van de onvoorspelbaarheid en de verrassingen die je onderweg tegenkomt. 

Helemaal nu, de lente lonkt. Ga naar buiten. Laat je verrassen!

De mooie bloesemfoto's zijn van Ronald Kamphuis, gefotografeerd in arboretum Poort Bulten.

Simone Damhof
Simone Damhof