Wandel of fiets heerlijk rond op Beekvliet, een parel tussen Barchem en Borculo. Geniet van dit landgoed in een landschap van boerengrond, bos, singels, paddenstoelen en insecten. Kortom, gevarieerde natuur.
Boswachter van dit gebied
Landgoed Beekvliet, parel tussen Barchem en Borculo ligt prachtig in een landschap met akkers, weilanden, bos, singels, paddenstoelen en insecten. En we maken het nog mooier!
In het bos staan veel oude zomereiken die rond 1840 zijn aangeplant. Langs de laan naar huize Beekvliet staan zelfs enkele oudere exemplaren.
Zomereik
Op het aan Beekvliet grenzende natuurgebied Stelkampsveld wordt een natuurherstelproject uitgevoerd. Ook een klein deel van Beekvliet, ten zuiden van de Borculoseweg, is hierbij betrokken. De van oorsprong natte en schrale natuur van dit gebied, met natte heide en heischrale graslanden, staat onder druk. Om de natuur weerbaarder te maken, is het nodig om de verdroging tegen te gaan en de bloemrijke vochtige graslanden en heidegebieden te vergroten en met elkaar te verbinden. Zo kunnen we de zeldzame planten, zoals gevlekte orchis, klokjesgentiaan, parnassia en wolfsklauwmos beschermen. De werkzaamheden duren tot half 2021.
Gevlekte orchis
Vanwege de bijzondere en kansrijke natuur van Beekvliet/Stelkampsveeld werd het gebied aangewezen als Natura 200 gebied. Dit maakt het financieel mogelijk om er een natuurherstelproject uit te voeren. Initiatiefnemer van het project is provincie Gelderland, deze voert het project uit in samenwerking met de beheerders van Stelkampsveld en Beekvliet – resp. Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten – waterschap Rijn en IJssel en de gemeenten Berkelland en Lochem.
De voornaamste maatregel die de verdroging in het gebied moet tegengaan is het verwijderen van vooral naaldbomen. In totaal zo’n 15,5 ha, waarbij goed rekening is gehouden met waardevolle bomen, struiken en bomengroepen met landschappelijke waarde, boomsingels langs zandwegen, jeneverbesstruiken en boomgroepen met roofvogelnesten. Deze boskap zal elders worden gecompenseerd.
Jeneverbes
Door op een aantal plekken de voedselrijke bovenste bodemlaag te verwijderen krijgen bijzondere en bedreigde soorten planten en dieren weer nieuwe levenskansen. Het zijn soorten die op een voedselrijke bodem snel worden verdrongen door snelgroeiende, algemeen voorkomende soorten. Door het afgraven zal de bodem bovendien natter worden.
Wil je meer weten over het project en welke resultaten het zal opleveren? Bekijk dan de uitzending van omroep Gelderland of kijk op gelderland.nl/stelkampsveld.