Ga direct naar inhoud
Nieuws

Werkzaamheden laanbomen Enteldijk landgoed Beekvliet

15 februari 2024 | Jantine Wesselink

Enkele laanbomen langs de Enteldijk op landgoed Beekvliet (bij Barchem) krijgen in opdracht van Natuurmonumenten een flinke snoeibeurt, oftewel worden 'afgetopt'. En bij de picknickbank tegenover de parkeerplaats worden de twee afstervende beuken weggehaald. Aannemer boomverzorger.nl voert de werkzaamheden uit en is naar verwachting enkele dagen bezig. Dit heeft nagenoeg geen consequenties voor het passerend verkeer.

dode beuken bij parkeerplaats Beekvliet

Veiligheid

Voor veel bezoekers van landgoed Beekvliet is de picknickbank bij de parkeerplaats een favoriete plek. Helaas zien onze boswachters al een tijd dat de twee beuken in zeer slechte staat zijn. Dat zie je aan de scheuren in de bast en de kroon die jaar op jaar minder blad krijgt. Vanwege de veiligheid van bezoekers hebben we moeten besluiten deze beuken te verwijderen. Normaal gesproken planten we dan direct nieuwe bomen. Daar wachten we mee tot de aangrenzende lanen aan vervanging toe zijn. 

Afgetopt

Ook in de lanen langs de wegen Enteldijk en Beekvliet is boomverzorger.nl aan het werk. Bij de reguliere veiligheidssnoei-werkzaamheden eind vorig jaar bleek een aantal bomen in dermate slechte staat te zijn dat we hebben besloten ze 'af te toppen'. Daarbij worden alle takken afgesnoeid en blijft alleen de stam van de boom staan. Op deze manier behouden we het laanbeeld , borgen we de veiligheid en profiteert de natuur. Want onder andere spechten, vleermuizen, kevers en zwammen leven in of op dode bomen.

verreiker om bomen te toppen en de zagen

Deze verreiker gaat aan het werk op landgoed Beekvliet

Unieke landgoedaanleg voor de Achterhoek

Landgoed Beekvliet is een natuurparel in een cultuurhistorisch landschap met akkers, weilanden, bos en een rijke flora- en vogelwereld. Het ademt de sfeer van een plek van vroeger. De historie van Beekvliet gaat terug tot de 14e eeuw, toen de boerderij ’t Entel voor het eerst werd genoemd. Rondom deze boerderij zijn in het midden van 18e eeuw statige lanen aangelegd en een wandelbos. Met zelfs een sterrenbos, bestaande uit een complex patroon met zichtlijnen en wandelpaden die bij elkaar komen in een stervorm.

Deze vroege landgoedaanleg is uniek voor deze omgeving en is in de basis zeer goed bewaard gebleven. Deze geschiedenis proberen we zichtbaar te houden.

Beekvliet

Eikenlaan op landgoed Beekvliet

2023 Jantine Wesselink
Jantine Wesselink