Ga direct naar inhoud
Nieuws

Herstelde Kochbunker Bergherbos krijgt periscoop

30 juli 2020 | Bo Weijers

In het Bergherbos liggen acht Kochbunkers, die aan het eind van de Tweede Wereldoorlog in allerijl gebouwd zijn ter verdediging van het Duitse Rijk. Eén daarvan is afgelopen jaar zichtbaar en toegankelijk gemaakt (dit dankzij het Interreg-project ‘Zicht op heden en verleden’).

Kochbunker met periscoop Bergherbos

 

Verdedigingslinie

De Kochbunkers van het Bergherbos hoorden bij de Beek-Riegel; een verdedigingslinie die haaks op 2 grote linies lag. Mocht de vijand door een grote linie breken, dan kon hij in de Beek-Riegel onderschept worden. De bunkers hadden voornamelijk een observatiefunctie.

Uitzicht

En dat observeren ging vanaf het heuvelachtige Bergherbos natuurlijk prima. Door de hoge ligging kon je goed ver kijken. 

De herstelde bunker heeft nu een periscoop gekregen (met dank aan Maweton Machines B.V. uit ’s-Heerenberg), zodat je net als vroeger vanuit de bunker de omgeving goed kan waarnemen. Nu gelukkig niet meer om vijanden op te sporen, maar om te genieten van het prachtige uitzicht!

 

Wil je een kijkje nemen in de Kochbunker, dan kun je vanaf parkeerplaats Hettenheuvel de witte wandeling van 7 km volgen.

Graag bij het betreden van de bunker de algemene Corona-maatregelen ivm hygiëne in acht nemen.

Verdedigingslinie Beek-riegel Bergherbos
Logo's Interreg, Gelderland en MWEIMH
Bo Weijers