Ga direct naar inhoud
Nieuws

Opknapbeurt loopgraven Bergherbos

21 februari 2022 | Anouk Ballot

Deze week starten de herstelwerkzaamheden aan de loopgraven in het Bergherbos, Montferland.
De in 2013 gereconstrueerde loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog zijn aan een opknapbeurt toe. De kantopsluiting en een aantal houten planken worden vervangen. De werkzaamheden duren een week. Tijdens de werkzaamheden zijn de loopgraven niet toegankelijk voor bezoekers.

Loopgraven Bergherbos

Bunkers en loopgraven

Nederland was neutraal in de Eerste Wereldoorlog. De Duitsers waren in 1916 bang voor een aanval via Nederlands grondgebied. Daarom brachten zij op de stuwwal tussen Elten en Beek een verdedigingslinie aan van loopgraven en bunkers. Bij de grenscorrectie in de zestiger jaren kwam het bosperceel met de restanten van de loopgraven en bunkers aan de Nederlandse kant van de grens te liggen. In 1921 zijn de bunkers onder supervisie van Franse troepen vernietigd.

Speuren naar de geschiedenis

In het kader van het Interregproject 'Speuren naar bosgeschiedenis' zijn de loopgraven beter zichtbaar gemaakt door het verwijderen van begroeiing. Na onderzoek is een reconstructieplan opgesteld. Eind 2013 is een stukje van de loopgraaf hersteld in de oorspronkelijke staat. Dit deel van de loopgraaf is ook toegankelijk gemaakt voor bezoekers. Duidelijk is te zien, dat de loopgraaf bestaat uit rechte stukken om de vijand te bespieden en te beschieten, Daartussen liggen halfronde delen om te voorkomen dat inslaande granaten of vijandelijke militairen veel slachtoffers konden maken.

Ontdek de rijke historie van het Bergherbos met de Erfgoedroute Bergherbos.

Bij vragen kunt u contact opnemen met Natuurmonumenten Achterhoek, [email protected]

Anouk Ballot
Anouk Ballot