Ga direct naar inhoud
Nieuws

Schaapskudde helpt boswachters met onderhoud van Bergherbos

25 mei 2020 | Janine Pelgrum

In het Bergherbos krijgen de boswachters momenteel weer hulp van de schapen van schaapskudde Schot uit Doetinchem bij het open houden van de reptielencorridor.
Op je wandeling kun je de kudde tegenkomen. Een prachtig gezicht!

schapen Bergherbos

Openhouden reptielencorridor

De reptielencorridor is een 6 km lange strook van aaneengesloten heideterreintjes dwars door het Bergherbos. Deze strook is ooit aangelegd om reptielen, zoals zandhagedis, gladdeslang en hazelworm een mooi leefgebied te geven. Ondertussen leven heel wat reptielen in deze strook.

Het openhouden van de strook is een intensief karwei. Jaarrond zetten de beheervrijwilligers van het Bergherbos zich met ziel en zaligheid in om boompjes en andere opslag te verwijderen, zodat de strook niet langzaam weer dichtgroeit. Twee keer per jaar helpen de schapen flink mee. In zes weken tijd grazen ze de corridor weer open.

De aanwezigheid van de kudde is dus erg nuttig en daarbij is het ook echt genieten om de kudde tegen te komen in het glooiende Bergherbos.

Fietsend of wandelend de schaapskudde tegenkomen

Als je het fietspad van Zeddam naar Stokkum volgt, maak je de komende weken een aardige kans de kudde te treffen. Ook kun je een mooie wandeling maken in het Bergherbos, al is dan de kans wat kleiner om ze tegen te komen, omdat ze maar net langs die wandelroute moeten grazen.

Parkeerplaatsen als startpunt

Het bezoek aan het gebied kan gestart worden op één van de parkeerplaatsen rondom het Bergherbos. Aan parkeren in het Bergherbos zijn geen kosten verbonden en daar is op dit moment ook echt geen enkele sprake van. In tegenstelling tot wat er in een foutief bericht in de pers heeft gestaan. Natuurlijk vinden we het wel fijn als je te voet of per fiets naar het Bergherbos toe komt, als je in de buurt woont. Zo voorkomen we overvolle parkeerplaatsen en het is nog beter voor het milieu ook.

 

media:image:087b20ad-aa9b-4adc-97da-7aa4988c2800
Janine Pelgrum